Влада Ірану оголосила про поступки на тлі хвилі масштабних протестів
Категорія
Світ
Дата публікації

Влада Ірану оголосила про поступки на тлі хвилі масштабних протестів

Влада Ірану оголосила про поступки на тлі хвилі масштабних протестів
Джерело:  online.ua

Влада Ірану після хвилі масштабних протестів оголосила про ліквідацію так званої "поліції моралі", яку звинувачують у смерті жінки, через обвинувачення у неправильному носінні хіджабу. 

Джерело:   Alarabiya News

Влада Ірану на тлі масштабних протестів пішла на поступки мітингувальників 

Зазначається, що в країні розпустили підрозділи "поліції моралі" після більш ніж двох місяців протестів, спровокованих арештом 22-річної Махси Аміні за нібито "порушення суворого жіночого дрес-коду в країні". Після чого дівчина загинула.

Поліція моралі не має нічого спільного з судовою системою і була скасована, - цитують іранські ЗМІ заяву генпрокурора країни Мохаммада Джафара Монтазері.

Влада Ірану заявила, що перегляне закон десятирічної давності, який вимагає, щоб жінки покривали голову. На цей крок влада вирішила піти через протети, які спалахнули у вересні і досі не вщухають.

Генеральний прокурор Ірану Мохаммад Джафар Монтазері заявив, що принципове рішення з цього питання може бути ухвалене за два-три тижні.

І парламент, і судові органи працюють про те, чи потрібні будь-які зміни у законі, - наголосив генпрокурор.

Президент Ебрагім Раїсі 3 грудня сказав, що республіканські та ісламські засади Ірану закріплені конституційно, проте деякі пункти можуть трактуватись гнучкіше.

Але є методи реалізації конституції, які можуть бути гнучкими, - підкреслив президент Ірану.

Між тим спецпредставник США з питань Ірану Роберт Меллі зазначив, що Вашингтон тепер концентрується на недопущенні постачань іранських озброєнь до РФ, а не на переговорах стосовно ядерної угоди.

Іран не зацікавлений в угоді, і ми зосереджені на інших речах. Просто зараз ми можемо змінити ситуацію, намагаючись стримати і зірвати постачання зброї Росії і намагаючись підтримати основоположні прагнення іранського народу, - зазначив Меллі.

За його словами, Іран знову збагачує уран, хоч за попередніми домовленностями, на це була встановлена заборона, а також суттєво обмежив доступ Міжнародного агентства з атомної енергії на свої об’єкти, що визнали і в самому МАГАТЕ.

Формально переговори між Іраном, США, ЄС і Росією щодо ядерної угоди не припинялися, але з кінця серпня сторони не зустрічалися разом.

У чому сенс? Чому ми повинні зосереджуватися на цьому, якщо Іран повертається з вимогами, які є неприйнятними? Наразі ми не збираємося зосереджуватися на ядерній угоді, тому що ми не можемо постійно повертатися назад, а потім бути обдуреними, - питається представник Білого дому.

Міллі підкреслив, що Вашингтон наразі концентрується на недопущенні постачань військових озброєнь з Ірану до РФ.

Він наголосив, що постачання іранських ракет або допомога Тегерана у створенні військових виробничих потужностей у Росії стане "перетином нових червоних ліній".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?