Воєнні злочини армії РФ в Україні допоможе розслідувати Європол
Категорія
Світ
Дата публікації

Воєнні злочини армії РФ в Україні допоможе розслідувати Європол

Європол
Джерело:  europol.europa.eu

Європол 5 жовтня офіційно долучився до спільної слідчої групи (JIT) з розслідування міжнародних злочинів, скоєних в Україні.  Угоду підписали генеральні прокурори семи країн-учасниць.

Європол долучився до спільної слідчої групи в Україні

Агентство Європейського Союзу зі співробітництва правоохоронних органів (Європол) у четвер офіційно долучилась до спільної слідчої групи (JIT) з розслідування міжнародних злочинів, скоєних в Україні.

Угоду про долучення агенції ЄС до роботи слідчої групи підписали генеральні прокурори семи країн-учасниць та виконавча директорка Європолу Катрін Де Болле під час 17-го засідання Консультативного форуму генеральних прокурорів при Євроюсті.

Відповідно до свого мандату, Європол надаватиме аналітичну та криміналістичну підтримку членам JIT, а також підтримуватиме збір та аналіз даних, законно отриманих із відкритих джерел, як-то соціальні мережі, теле- та радіопередачі.

Європол також надасть свої знання та досвід у сфері розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та інших міжнародних злочинів через Аналітичний проєкт із основних міжнародних злочинів.

Агенція й раніше надавала юридичну, логістичну, фінансову та аналітичну підтримку JIT, взявши участь у 19 координаційних зустрічах із представниками групи та інших національних органів, які розслідують міжнародні злочини, скоєні в Україні.

Україна, Польща та Литва заснували спільну робочу групу

Україна, Польща та Литва заснували спільну робочу групу, що буде займатися розслідуванням воєнних злочинів, скоєних російськими військами в Україні, 25 березня 2022 року. Згодом до групи приєдналися Естонія, Латвія, Словаччина й Румунія.

Про співпрацю з JIT у березні 2023 року оголосили Сполучені Штати. Крім того, учасниками групи є Євроюст та вперше у своїй історії – Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Серед іншого, країни-учасниці JIT спілкуються з громадянами України – постраждалими й свідками, які перебувають на їхній території.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?