ВООЗ у спецзвіті розкритикувала виробництво російської вакцини Спутнік V
Категорія
Світ
Дата публікації

ВООЗ у спецзвіті розкритикувала виробництво російської вакцини Спутнік V

ВООЗ у спецзвіті розкритикувала виробництво російської вакцини Спутнік V
Джерело:  online.ua

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я провели інспекцію на чотирьох фармацевтичних підприємствах, які займаються виробництвом російської вакцини, та оприлюднили критичний звіт.

Джерело: заява ВООЗ

За офіційними даними організації, експерти були стурбовані з приводу процесів на одному з виробництв. Причиною стала робота підприємству ВАТ “Фармстандарт — Уфимський вітамінний завод” у Башкірії.

“Попередні результати перевірки стосуються роботи ВАТ „Фармстандарт — Уфимський вітамінний завод“, і партій вакцини „Гам-Ковід-Вак“, які були зроблені на цьому підприємстві, і не застосовні до будь-яких інших виробників „Гам-Ковід-Вак“ або до партій препарату, вироблених на будь-яких інших майданчиках”, - говориться у попередніх висновках.

Експерти виступили з побоюваннями з приводу проведення на фабриці “адекватних заходів щодо зниження ризиків перехресного забруднення вакцини” та “контролю за асептичними умовами на лініях по її розливу”, дотримання стандартів.

Водночас інспекція зареєструвала недоліки у процесі ідентифікації та відстеження історії партій виробленого препарату й двох лікарських компонентів, які позначені буквально як “Компонент I” і “Компонент II”.

Побоювання торкалися й “цілісності даних та результатів випробувань мікробіологічного та екологічного моніторингу”.

У ВООЗ уточнили, що як певні ризики оцінили спецодяг операторів, до обов’язків яких належить стежити за процедурами на лініях пакування вакцини. Розлив повинен бути налагоджений в абсолютно стерильних умовах, це одна з головних гарантій якості.

Росія про виробництво вакцини

Російський уряд прокоментував висновки експертів ВООЗ заявою про те, як ще до інспекції доручив провести позапланові перевірки.

“Мінпромторг Росії ще до публікації повідомлення ВООЗ ініціював позапланові перевірки уфимського майданчику. У цей момент „Фармстандарт-УфаВІТА“ спільно з міністерством проводить роботу щодо усунення зауважень; по її закінченні фахівці ВООЗ зможуть провести повторну інспекцію цього майданчика”, - стверджують в уряді.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?