Як Данія допомагає відбудовувати Миколаївщину — відповідь Віталія Кіма
Категорія
Україна
Дата публікації

Як Данія допомагає відбудовувати Миколаївщину — відповідь Віталія Кіма

Як Данія допомагає відбудовувати Миколаївщину — відповідь Віталія Кіма
Джерело:  online.ua

Цього березня Данія та Миколаївська область уклали Меморандум про відбудову, тоді Данія взяла на себе відповідальність за відновлення Миколаєва. Начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів, як просувається співпраця.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Данія допомагає відбудувати Миколаїв

Кім зазначає, що відбудова йде по всім напрямкам там, де це швидше реалізувати та де це є пріоритетом.

У нас відбудовано та відновлено, тому що там є зруйноване і пошкоджене, 27% з 14 тисяч об'єктів.

Тобто ми крокуємо швидко, але це недостатньо швидко, як хотілося. І основна проблема не те, щоб відбудовували, основна проблема – це, зрозуміло, мир від того, щоб ми могли повноцінно планувати у економіку і бізнес. Це робочі місця, гроші, проєкти, щоб область заробляла, і тоді це відбудується швидше, тому що в людей будуть гроші.

Наразі все це неможливо, тому що існують військові ризики для інвестування.

Тому ми точково затягуємо, як соціальна допомога, як гуманітарна допомога, як благодійна допомога. Але, в принципі, ми готуємося до того, щоб було цікаво іноземцям тут щось робити. Зараз Україну знає весь світ, і Миколаївщину знає трохи менша частина світу. Але при цьому це перший крок для того, щоб тут щось відбулося. Побудувався б новий завод, відновилася робота сільського господарства - лише через те, що знають, що Миколаївщина існує. Це вже десь перевага. Але це буде потім, і ми плануємо, закладаємо перші камінці цього, щоб можна було потім реалізовувати ці великі проєкти.

Чи готова область до повернення людей

Віталій Кім розповідає, що наразі з бізнесом ситуація погана, а виробництво впало у 5 разів.

Порти стоять, і це приблизно було 30-40% економіки регіону. Тому з бізнесом погано. Щодо повернення, на мою думку, майже всі хоч раз повернуться, нам потрібно показати, запропонувати щось, чому тут залишатися. Дуже багато людей це роблять не через те, що це вигідно, а через те, що вони, миколаївці, повертаються і працюють на перемогу, навіть в нуль.

За словами Кіма, дуже багато бізнесів, які повертаються і працюють у місті, тому що потрібно це робити.

Це дуже важлива річ, тому що коли ти працюєш на перемогу, ти занурюєшся і починаєш це розуміти, більше і більше робити, і своє коло спілкування теж додолучаєш до цього. Коли ти сидиш на пляжі з пивом, то кожного наступного дня тобі проблеми війни все далі від тебе. Тобто ти починаєш забувати. Це, звісно, на совісті кожного окремо, але у нас багато хто повернувся. Тому можу сказати миколаївцям дякую, але всіх запрошую назад працювати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?