Як формувалась та еволюціонувала рота ударних БПЛА 92 ОМБр — командир роти Федоренко
Категорія
Україна
Дата публікації

Як формувалась та еволюціонувала рота ударних БПЛА 92 ОМБр — командир роти Федоренко

Як формувалась та еволюціонувала рота ударних БПЛА 92 ОМБр — командир роти Федоренко
Джерело:  online.ua

Усього за якісь півроку рота ударних БПЛА 92 ОМБр ім Івана Сірка, очолювана командиром Юрієм Федоренком, перетворилась на потужну ударну силу, що ефективно знищувала ворожу російську армію на Київщині, Харківщині, а нині завдає ворогу численних втрат на Донбасі.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Як виникла рота ударних БПЛА 92 ОМБр

Ми були укомплектовані 24 лютого минулого року, у момент початку вторгнення злочинної армії РФ, а вже 25 лютого ми почали виконувати завдання на Житомирському напрямку. 95% людей були цивільними, які ніколи до цього не тримали зброю в руках. Відповідно, за короткий проміжок часу з цивільних людей ми перетворились на військових, здатних виконувати бойові завдання та вражати ворога. Трансформація відбувалась достатньо швидко. Були певні складнощі, звісно, адже не кожен здатний приймати лобовий бій, але основна кількість військовослужбовців швидко трансформувалась, - розповідає Федоренко.

За його словами, далі підрозділ був переміщений у Київ для підготовки оборонних рубежів та проходження бойового злагодження.

З травня місяця минулого року нас перемістили на Харківщину. В районі Базилівки завданням було недопущення проходження ворога у глиб наших позицій та завдання ударів по позиціях ворога для перешкодження його можливим пересуванням. Коли ми зайшли на це напрямок, росіяни обстрілювали нас з усього, танків, мінометів, з РСЗВ, навіть ракетами С-300 били. На початку мені, як командиру було досить складно визначити переміщення ворога. Достатньо складно було вразити ворога з наявного озброєння, яке було у підрозділу на той момент. Але ще в Києві ми підготували аеророзрахунок, а потім нам ще дали з розвідки. І ми активно почали працювати коптерами. В результаті цієї роботи ми швидко розібрались, де знаходиться ворог, як він переміщується. І тоді стало питання, як його вразити. Тут ми домовились із артилерійськими підрозділами 92-ої ОМБр і почали вражати противника напряму. В результаті цієї роботи росіяни вимушені були відвести власну військову техніку від передових рубежів на відстань до 12 км. Тому що в радіусі цих 12 кілометрів все знищувалось або отримувало пошкодження, - зазначив Федоренко.

Військовий підкреслив, що підрозділ не тільки завдав ударів по ворогу, але й готував нові розрахунки.

Таким чином, до серпня місяця підрозділ за допомогою наявних засобів ураження та БПЛА закрив смугу протяжністю в 30 км.

Тобто ми працювали на напрямку в районі Чугуєва. Це від Печеніг і закінчуючи аж в Балаклії. Було налаштовано надійну систему моніторингу ворожого повітряного простору. Умовно кажучі, перший розрахунок виявив ворожу ціль, передав інформацію розрахунку №2 , той передав розрахунку №3 і вже на точці дозаряджання ціль було знищено, - розповідає Федоренко.

Військовий зазначив, що у такий спосіб його підрозділ працював до вересня місяця. Після цього повстало питання щодо ротації в Київ, але командування роти і військові відмовились від неї. Наразі частина роти виконує бойові завдання в районі Сватового на Луганщині, а інша частина перебуває у Бахмуті.

Як еволюціонував підрозділ ударних БПЛА 92 ОМБр

Оскільки особовий склад був вже підготовлений саме до аерозвідувальної діяльності, розуміючи, як користуватись коптерами військового та цивільного призначення. Коли за наказаном головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного було сформовано роту ударних БПЛА, нам запропонували перейти саме в цю роту. Штат продовжує формуватись, але підрозділ одразу почав виконувати бойові завдання, - наголосив Федоренко.

Він зазначив, що специфіка роти ударних БПЛА відрізняється від роботи артилерійської розвідки. Зокрема, в артилерійської розвідки завдання за рахунок дронів виявити ворожі сили і скорегувати артилерійський вогонь.

Якщо казати про роту ударних БПЛА, в нас з'являються технічні засоби ударного принципу дії. Ми не тільки виявляємо, а за рахунок наявних технічних засобів завдаємо ударів по ворогу як вдень, так і вночі. В рамках державної програми "Армія дронів" приватні виробники в Україні виготовляють якісні та ефективні БПЛА розвідувальної та ударної дії. Ведеться робота із забезпечення підрозділів на лінії фронту достатньою кількістю БПЛА. Вирішення цього питання потребує кілька місяців, - пояснив Федоренко.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?