Як росіяни втручалися в політику Великої Британії: розкриті імена і подробиці секретної доповіді
Категорія
Світ
Дата публікації

Як росіяни втручалися в політику Великої Британії: розкриті імена і подробиці секретної доповіді

Як росіяни втручалися в політику Великої Британії: розкриті імена і подробиці секретної доповіді
Джерело:  online.ua

У секретній доповіді розвідки про незаконне втручання Росії в політику Великої Британії включені імена дев'яти російських бізнесменів, які спонсорують Консервативну партію країни. Ця доповідь поки що не опублікована, оскільки її оприлюднення заблоковано британським урядом, але про її зміст стало відомо виданню The Times, передає ONLINE.UA.

Зокрема, в британській доповіді про загрозу Росії зазначений колишній заступник голови ЮКОСа Олександр Темерко, який з 2011 року є громадянином Великої Британії. За даними видання, за останні сім років він пожертвував Консервативної партії більш 1,2 млн фунтів стерлінгів. Влітку 2019 року західні ЗМІ повідомляли, що Темерко в кінці минулого року брав участь в спробі групи консерваторів змістити Терезу Мей з поста прем'єр-міністра. При цьому відомо, що в Росії проти Темерко заведено справу - його звинувачують в розкраданні акцій Енісейнефтегаза.

Одним з головних спонсором консерваторів, згідно з доповіддю, є Любов Чернухина - дружина колишнього заступника міністра фінансів Росії Володимира Чернухина. Вона лише за минулий рік пожертвувала партії понад 450 тисяч фунтів стерлінгів. Відомо, що в липні 2017 року вона придбала за 160 тисяч фунтів стерлінгів на британському аукціоні провести тенісний матч з тодішнім прем'єр-міністром Британії Девідом Кемероном і мером Лондона Борисом Джонсоном.

Також в доповіді фігурує й ім'я бізнесмена Олександра Лебедєва. Відзначається, що його син Євген володіє компанією Lebedev Holdings Ltd, що випускає газети London Evening Standard і The Independent. На запрошення Євгена в 2018 році нинішній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон відвідував сімейні вечірки в італійському будинку Лебедєвих. Крім того, в 2015 році вони провели спільну акцію в підтримку бездомних ветеранів і переночували на вулиці.

Слід додати, що дану секретну доповідь британської розвідки про загрозу Росії планували оприлюднити ще 4 листопада. Але уряд Британії на місяць заблокував публікацію доповіді до виборів в країні, запланованих на 12 грудня. У документі аналізується інформація про спроби Москви вплинути на референдум щодо виходу Лондона з Євросоюзу, а також про російське фінансування Консервативної партії Великої Британії, яку очолює прем'єр-міністр. Британські парламентарії обурені забороною - вони вимагають опублікувати документ до нових виборів, заявивши, що виборці повинні оцінити ризики втручання в політику королівства.

"Я боюся, вони розуміють, що цей звіт призведе до інших питань про зв'язки між Росією і нинішнім керівництвом Консервативної партії, яка ризикує зірвати їх виборчу кампанію. Про що так турбується Даунінг-стріт?", - заявила минулого тижня тіньова міністерка закордонних справ від Лейбористської партії Емілі Торнберри.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Велика Британія раптово пом'якшила санкції проти Росії. Британський уряд без публічного оголошення вніс поправки в закон "Про експорт (санкції щодо Росії, Криму і Севастополя)" в розділ, що стосується товарів і технологій, які входять до Загального військовий список ЄС. Відомо, що Лондон дозволив постачання необхідних речовин в Росію для роботи за програмою європейсько-російської марсіанської станції "ЕкзоМарс-2020".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?