Як стати успішною людиною і досягати своїх цілей — поради професора нейропсихології Богдана Ткача
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як стати успішною людиною і досягати своїх цілей — поради професора нейропсихології Богдана Ткача

Як стати успішною людиною і досягати своїх цілей — поради професора нейропсихології Богдана Ткача
Джерело:  online.ua

Хтось, незважаючи на всі перепони і складні часи, завжди може йти вперед і досягати мети, а хтось опускає руки. За словами професора нейропсихології Богдана Ткача, це залежить від нашого мозку та розвитку його різних ділянок.

Джерело: ютуб-канал Київ 24

Як різні типи людей досягають успіху

Професор нейропсихології пояснює, що колись нюхова частина мозку почала займатися самообмеженням і тепер займає в нас 30-33%, у мавп — 9%, кота — 7%, в собаки — 5%, щура — 3% .

Мова, мислення, пам'ять, увага знаходяться в скроневій частині мозку, але є ще частина знань, які називаються приписові, наказові. Це не про те, яким є світ насправді, а яким він має бути: це наші мрії, плани і як їх досягти.

Цього ми досягаємо завдяки частині мозку, яка займається самообмеженням, саме вона нас робить людьми, за її відсутності ми б перетворилися на тварин. Ця ділянка є неоднорідною за своїми функціями.

  • Верхня частина — дорзолатеральна префронтальна кора, — відповідає за творчість і креативність.

Якщо ми подивимось на фреску Мікаленджело "Створення Адама", там, де знаходиться голова Бога є дорзолатеральна частина мозку.

Фото — commons.wikimedia.org

Якщо ця ділянка розвинута, то людина з легкістю наповнює світ красивою музикою, творами мистецтва, винаходами, ідеологемами.

Такій людині не потрібно давати порад щодо успіху. Вона знає, що робити, здатна створити теорію розуму іншої людини, створити модель світу. Їй не потрібно прислуховуватися до чиїхось доктрин.

Якщо цю ділянку послабити, то людина стає законослухняною, виконавчою, довірливою, поступливою. Це для деяких суспільств є нормою.

Людині, у якої ця ділянка ослаблена потрібно орієнтуватися на когось, хто є хорошим зразком для наслідування.

Їй потрібен лідер, вона повинна на нього орієнтуватися. Це може бути справжній лідер, це може бути квазі лідер, якийсь мультиплікаційний герой або з фільму. Це може бути щось божественне.

  • Орбітофронтальна ділянка знаходиться там, де проходить рука Бога на картині.

Якщо в людини ця ділянка розвинута, то вона бачить суть проблеми, шляхи її рішення і доводить справу до логічного завершення. Це дуже гарні менеджери.

Їм також не потрібно давати порад. В них треба просити поради. Вони все знають покроково, етапність, алгоритм. Це вроджене, але воно розвивається під час постійної практики, бо можна мати ті центри, але їх не розвивати, вони будуть незадіяні.

Якщо цю ділянку послабити, то людина не здатна дотримуватися поставленої мети, вона за все береться, але не закінчує.

Це не означає що ці люди чимось поступаються. Вони першими беруться за щось і першими йдуть. Вони є авангардом нашого суспільства, які розширюють межі норми.

Такі люди досягають успіху своєї необдуманістю, авангардом, вони завжди на вістрі інновацій. Тому всі ризики вони беруть на себе, але найчастіше яскраво прориваються.

  • Вентромедіальна ділянка знаходиться знизу в темній частині під рукою Бога.

Якщо ця ділянка розвинута, то людина є дуже емпатійною, чутливою, співпереживає, легко розуміє світ інших.

Їм також поради не потрібні, тому що вони тонко відчувають світ іншої людини, суспільства,
можуть синхронізуватися і відчути ці можливості.

Якщо цієї ділянки немає (вона є вроджена: в когось — я к мандаринка, в когось як брюссельська капуста, а в когось —  як горошина, в когось взагалі немає), то ці люди дивляться на світ, як калькулятори: вигідно-невигідно.

Вони до своєї мети дійдуть по трупах. Вони класні продажники, всі прагнуть на вершину різних пірамід. Ці люди придумують різні речі в суспільстві, які його обмежує. Без них теж було б не цікаво жити.

Це ті люди, кому поради взагалі не потрібні. Вони завжди посідають топові посади в суспільстві при будь-яких розкладах.

В них якраз варто повчитися оцієї легкості переходити за межі моралі. Вони дуже успішні, мають високий рівень інтелекту, вміють маніпулювати, впливати на інших людей. Тому в них треба вчитися і брати їх за зразок, якщо хочеш в суспільстві досягти успіху.

  • Є передня сингулярна кора. Вона знаходиться, де нога ангела, що перед Богом.

Ця ділянка відповідає за інновації, поступ, рух і люди, в яких вона розвинута, здатні управляти складними процесами, наприклад, збагачення урану або виведення бізнесу на новий рівень.

Їм також порад не потрібно. Вони здатні управляти дуже складними процесами і збагнути дуже складні речі. Вони можуть зламати будь-що, це супер хакери й іноватори.

Якщо ця ділянка є ослабленою, то людина любить сталі середовища, де все розписано по статуту, не любить новизни, наприклад, Радянський Союз пішов, але вони ще живуть парадигмі Радянського Союзу.

Таким людям треба чітко притримуватися статутів законів, правил.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?