Як у ЄС. В Україні запровадять екологічний податок
Категорія
Економіка
Дата публікації

Як у ЄС. В Україні запровадять екологічний податок

Як у ЄС. В Україні запровадять екологічний податок
Джерело:  online.ua

В Україні запровадять екологічний податок на захоронення та розміщення відходів на полігонах. Він покликаний стимулювати переробку сміття.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

В Україні введуть новий екологічний податок

В Україні запровадять екологічний податок – на захоронення та розміщення відходів на полігонах. Податок повторює європейські зразки і покликаний стимулювати переробку сміття, щоби залишати на звалищах тільки ті відходи, які не піддаються переробці.

Впровадження податку передбачено законом "Про управління відходами", який набрав чинності з 9 липня 2023 року.

Наразі ведеться робота щодо внесення відповідних змін до Податкового кодексу, повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Ціль змін – стимулювати зменшення прямого поховання несортованих відходів або необроблених біовідходів. Водночас планується заохочувати сортування сміття та рециклінг (переробку відходів у матеріал, який можна використати повторно).

Поховання на полігонах досі залишається найпростішим і найдешевшим способом позбутися відходів у нашій країні. У той час як у європейській ієрархії це остання і найбільш небажана опція, – пояснили в міністерстві.

Крім того, недосконале українське законодавство дає можливість бізнесу декларувати практично всі відходи як такі, що не становлять небезпеки, і уникати високої плати за поховання, у тому числі змішаних побутових відходів.

Екологічний податок у ЄС

Податки за поховання відходів на полігонах запроваджено в 23 країнах-членах ЄС, а також у Швейцарії та Великій Британії. Ставки сильно різняться у різних країнах – на поховання побутових відходів від 5 євро/т до 100 євро/т. Якими точно будуть ставки українського варіанта "податку на сміття", поки що не відомо.

У запропонованих змінах... закладено цільові ставки податків, проте вони не будуть впроваджуватися відразу. Зростання до цільового рівня буде поступовим протягом 7 років після завершення або припинення військового стану в Україні. Перші три-чотири роки ставки зростатимуть несуттєво, – пояснили у відомстві.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?