Як ведуть себе військовополонені росіяни — відповідь ГУР
Категорія
Україна
Дата публікації

Як ведуть себе військовополонені росіяни — відповідь ГУР

Як ведуть себе військовополонені росіяни — відповідь ГУР
Джерело:  online.ua

Як повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, не можна казати про якесь масове каяття військовополонених зі злочинної армії РФ через участь у війні.

Джерело: "Радіо NV"

Як ведуть себе та що кажуть російські військовополонені 

Відверто кажучи, лише у окремих випадках. Так, є люди, які навіть показують щире каяття і можуть заплакати, які для себе відкривають якісь нові сторінки історії, геополітичної реальності і взагалі розуміють, що вони потрапили в інший світ. Але здебільшого це все ж таки намагання вижити і потрапити назад до звичних їм умов. Масового каяття немає. Це факт, - зазначив Юсов.

Представник ГУР нагадав, що з боку Росії має місце геноцид українського народу.

Там немає масового каяття чи спротиву, чи бажання боротися з режимом Путіна. Тим не менш, це не знімає з нас зобов’язання по міжнародному праву і Женевським конвенціям, - наголосив Юсов.

Він підкреслив, що в не залежності від того, чи добровільно військові армії РФ здавались у полон, чи були захоплені бійцями ЗСУ, Україна як демократична правова європейська держава забезпечує виконання Женевських конвенцій.

У зв'язку з цим утримання російських військовополонених відбувається відповідно до міжнародного права. Додається, що значна частина військовополонених здалася добровільно.

Їх є досить значна частка, але їх менше, ніж захоплених у полон, і цьому є дуже багато логічних пояснень. Наприклад, справді працюючі загороджувальні загони і не тільки. Часто бояться за родини, які залишаються там, - пояснює Юсов.

Чому росіяни не простоять злочинній політиці Кремля 

Він також пояснив, чому росіяни не боряться проти цієї війни. За його словами, щоб наважитися на якісь колективні дії, треба мати досвід самоорганізації і практику, яких у них немає. Крім того, все, що стосувалося гену боротьби за свободу, у РФ активно вибивалося.

Але, тим не менш, у полон здається значна частина. І окрім здачі у полон, росіяни обирають для себе й інші форми. Є, наприклад, дезертирство, і ці випадки непоодинокі, особливо на лінії фронту. Там є випадки, коли десятки людей одночасно зникають із передової і їх потім шукають - і на тимчасово окупованих територіях, і на території самої РФ, і з технікою, і зі зброєю, і без, - наголосив представник ГУР.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?