Голова МКС не виключає нові ордери на арешт Путіна
Категорія
Світ
Дата публікації

Голова МКС не виключає нові ордери на арешт Путіна

Голова МКС не виключає нові ордери на арешт Путіна
Джерело:  online.ua

Прокурор Міжнародного кримінального суду може видати нові ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна, зокрема за воєнні злочини групи ПВК Вагнера.

Джерело: голова МКС Пьотр Гофманський у коментарі "Голосу Америки"

Голова МКС не виключає нові ордери на арешт Путіна

За словами Гофманського, нові ордери на арешт залежать у першу чергу від дій прокурора Міжнародного кримінального суду.

Він може зробити запит на ордер на арешт в досудових суддів МКС, які вирішать, чи є підстави для видачі майбутніх ордерів на арешт. Але безумовно прокурор чітко заявив, що він активно займається новими розслідуваннями в Україні, так само як і в інших країнах та ми очікуємо, що буде більше дій з цього приводу, - говорить Гофманський.

Справа щодо депортації дітей - не єдина справа, яку розслідує МКС. І це може призвести до нових ордерів на арешт Путіна та найвищого керівництва Росії.

За словами голови МКС, однією з причин нових ордерів на арешт може бути справа про воєнні злочини ПВК Вагнера. Статус цієї групи з точки зору закону в Росії ще залишається невизначеним.

Один із доказів прямих зв’язків російської влади із бойовиками ПВК Вагнера надав нещодавно сам Путін. Він визнав, що Москва з травня 2022 року по травень 2023 року повністю фінансувала найманців, витративши на них близько 1 мільярда доларів з бюджету.

На думку експертів з міжнародного права, ця заява Путіна зробить легшою роботу міжнародних судів з переслідування російського керівництва за злочини, скоєні вагнерівцями.

Ордер МКС за депортацію українських дітей

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російського уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Їх звинуватили у керуванні депортацією дітей до РФ, що є воєнним злочином.

Видання The Telegraph 17 липня опублікувало розслідування про те, що Білорусь викрадає українських дітей.

Згідно з даними журналістів, з вересня 2022 року близько 2150 українських дітей віком від шести років було вивезено до Білорусі, до осені кількість таких дітей може становити 3000.

Через що проходять діти в російському полоні дивіться у документальному фільмі online.ua "Понівечене дитинство".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?