Поки Путін є президентом Росії, його арешт під питанням — Держдеп США
Категорія
Політика
Дата публікації

Поки Путін є президентом Росії, його арешт під питанням — Держдеп США

Поки Путін є президентом Росії, його арешт під питанням — Держдеп США
Джерело:  online.ua

Поки Путін є президентом Росії, його арешт під питанням. Про це повідомила представниця Держдепу Бет ван Скаак.

Джерело: Бабель

Арешт президента Росії Путіна під питанням

Посол США з особливих доручень глобального кримінального правосуддя, представниця Держдепу Бет ван Скаак висловила сумнів у тому, що президент РФ Володимир Путін буде заарештований за злочини в Україні, поки він залишається на посаді глави держави.

Ван Скаак повторила свою давню тезу про те, що США підтримують ідею інтернаціоналізованого трибуналу, який буде частиною української судової системи.

Хоча такий трибунал не зможе подолати імунітету Путіна, поки він залишатиметься на посаді.

Ван Скаак вважає, що главу РФ не заарештують, поки він обійматиме найвищу посаду в Росії.

Навряд чи хтось буде заарештовувати Путіна, поки він глава держави. Якщо він опиниться під вартою іноземного суду, МКС чи української спеціальної палати, то, скоріш за все, це станеться тому, що він більше не буде головою держави, – сказала Бет ван Скаак.

Але додала, що це не означає, що "ви не можете розпочати розслідування, підготувати обвинувальні акти проти нього та інших осіб у ланцюгу командування".

Чи вартий зусиль трибунал, який не може подолати імунітету президента? Представниця Держдепу впевнена, що так.

Безумовно вартий. У Росії є багато інших високопосадовців, які несуть відповідальність за війну в Україні. Вони обіймають вищі керівні посади, приймають рішення і керують діями, які і є російською агресією. Ці люди мають відповісти за злочин агресії, за будь-які воєнні злочини та звірства. Тому Спеціальна палата для розгляду звинувачень все одно має сенс, – сказала вона.

Тож Україна повинна продовжувати розслідування проти Путіна, поки він при владі, та має бути готовою до швидких дій, якщо в Росії почнуться політичні трансформації, і він втратить посаду та імунітет.

Що відомо про ордер на арешт Путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російського уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Їх звинуватили у керуванні депортацією дітей до РФ, що є воєнним злочином.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?