Як залишатися на зв'язку у разі відключення інтернету — список офлайн-месенджерів
Категорія
Технології
Дата публікації

Як залишатися на зв'язку у разі відключення інтернету — список офлайн-месенджерів

Як залишатися на зв'язку у разі відключення інтернету — список офлайн-месенджерів
Джерело:  online.ua

Після військового нападу Росії на Україну ризики повного відключення інтернету та зв'язку зростають. У Держспецзв'язку звертають увагу на те, що можуть бути перебої зі зв'язком, але оператори та провайдери продовжуватимуть надавати послуги громадянам. Як залишатися на зв'язку, якщо не буде інтернету? Завантажте офлайн-месенджери, які працюють без інтернету.

Джерело: Школа цифрової безпеки

Месенджери та сервіси, які працюють без інтернету

Браузер СENO

Браузер СENO (скорочено від Censorship.no!) — це канадський веб-браузер для мобільних пристроїв Android (смартфони та планшети). Для обходу інтернет-цензури працює як пірингова мережа (P2P), що дозволяє користувачам обмінюватися між собою завантаженим контентом. Це дозволяє уникнути залежності від централізованих серверів — веб-контент зберігається в мережі навіть під час жорсткої фільтрації.

Щоб використовувати браузер CENO, вам не потрібно бути досвідченим користувачем чи розуміти принципи роботи пірінгових мереж. З погляду користувача все працює практично так само, як і функціонування звичайного веб-браузера.

Повноцінна версія СENO була запущена навесні 2021 року, браузер локалізований українською в лютому 2022 року.

СENO можна завантажити з Google Play Market.

Bridgefy

Bridgefy – це мобільний застосунок, який дозволяє спілкуватися з іншими користувачами без необхідності підключення до інтернету завдяки передачі повідомлень через Bluetooth.

Застосунок розробили в Мексиці, офіси розробника також є в Штатах. Як тільки надання послуг мобільного інтернета припиняється, користувачі здатні обмінюватися повідомленнями через функцію Bluetooth. Застосунок працює як для Android, так й для iOS.

Застосунок активно використовувався під час протестів в Гонконзі в 2020 році та під час воєнного перевороту у М’янмі у 2021 році, коли в країні був відключений інтернет.

Як працює Bridgefy? Програма створює однорангову мережу Bluetooth на телефоні та безпосередньо з'єднується з іншими пристроями в межах свого діапазону.

Ваш смартфон може підключатися на відстані близько 100 метрів до всіх користувачів Bridgefy, які опинилися поблизу. Застосунок надсилає повідомлення всім пристроям навколо вас, після чого цей процес повторюється на пристроях інших людей, дозволяючи передати повідомлення на велику відстань.

Bridgefy можна завантажити з Google Play Market.

Альтернативою до Bridgefy є низка інших застосунків, зокрема Berkanan – працює за схожим принципом, добре працює з iOS – завантажити з App Store.

Psiphon

Psiphon — VPN-сервіс, який розробили в Університеті Торонто. За заявою розробників, сервіс здатний обійти навіть «великий китайський фаєрвол», а місячна аудиторія сягає більше 20 млн користувачів.

На відміну від інших сервісів, Psiphon має досить складну архітектуру і трафік сервісу не «зловити» через системи глибокої фільтрації (DPI), які використовують у Білорусі та Росії зокрема.

Psiphon умовно безкоштовний. У ньому є реклама та обмеження швидкості до 2 Мб/сек. Зняти обмеження та відключити рекламу можна за абонплату, але швидкості у безоплатний версії цілком вистачить для серфінгу та відеодзвінків.

Psiphon можна завантажити з Google Play Market та App Store. Якщо веб-сайти або посилання для завантаження Psiphon блокуються або цензуруються, то можна відправити запит на [email protected], щоб завантаження надіслали вам електронною поштою.

Matrix

Matrix — це відкритий протокол для децентралізованого спілкування в реальному часі. Він може бути використаний для текстових повідомлень, групових чатів, аудіо-відео дзвінків та створення ботів. Розробляється ентузіастами із Matrix.org Foundation з 2014 року.

Зареєструватися можна на будь-якому відкритому сервері або організувати свій (відкритий чи закритий) сервер. Наприклад, ви хочете розмістити сервер для своїх друзів та родичів і якщо в майбутньому ви захочете — підключити його до ширшої мережі.

Ви можете запустити власний сервер Matrix фізично у себе вдома за допомогою старого ПК або на комп'ютері типу Raspberry Pi. Однією з основних особливостей протоколу є реплікація. Вміст кімнат реплікується між усіма серверами, які беруть участь, що означає відсутність єдиної точки контролю або відмови.

Для того, щоб почати користуватися Matrix, використовуйте веб-клієнт Element або його десктопну/ мобільну версію.

Щоб підключитися до Matrix через власний сервер, необхідно налаштувати HomeServer на Synapse.

Briar

Briar – застосунок з відкритим кодом, призначений для забезпечення безпечного та стійкого однорангового зв’язку без централізованих серверів і мінімальної залежності від зовнішньої інфраструктури. З’єднання здійснюються через Bluetooth, Wi-Fi або через Інтернет через Tor, і весь приватний зв’язок наскрізно шифрується.

Delta Chat

Delta Chat – інструмент схожий на Telegram або Whatsapp, але без відстеження чи центрального керування. Delta Chat не потрібен ваш номер телефону.

Інтернет та мобільний зв'язок в Україні працюють

24 лютого у мережі поширюється інформація про можливі відключення мобільного зв'язку та інтернету в Україні через військовий напад Росії. У Держспецзв'язку спростовують цю інформацію.

Системи оперативно-технічного управління комунікаційними мережами переведено у надзвичайний режим управління, - йдеться у повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?