Як залишитися ідеальним батьком для дитини навіть після розлучення — поради психологині
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як залишитися ідеальним батьком для дитини навіть після розлучення — поради психологині

Як залишитися ідеальним батьком для дитини навіть після розлучення — поради психологині
Джерело:  online.ua

Процес розлучення — один із найболючіших етапів життя як для жінок, так і для чоловіків. Однак в подібних ситуаціях дорослі часто забувають про почуття своїх дітей, які у такі періоди втрачають найдорожче — право на щастя в повноцінній сім'ї, де є і мама, і тато. Відома українська дитяча та сімейна психологиня з 18-тирічним стажем Світлана Ройз озвучила декілька важливих порад, які допоможуть залишитися ідельним батьком для своєї дитини навіть після розлучення з дружиною.

Джерело: Фейсбук-сторінка Світлани Ройз

Розлучення — це не привід змінити ставлення до дитини та до її матері

1. Можна бути прекрасним батьком, навіть в розлученні з мамою дитини. Чоловік і дружина можуть розлучитися. Однак тато і мама — це незмінні ролі.
2. Розлучаються дорослі. Ти не розлучається дружина з дитиною!
3. Не можна жертвувати собою заради дитини. Дитині простіше перебувати з батьками, які щасливі і реалізовані окремо, ніж з нещасливими , які жертвують собою, заради нього.
4. Замало розлучитися, важливо змінити (зрозуміти, усвідомити) ставлення до партнера.
5. Дитині важливо знати правду. Ідеально, якщо будь-які складні питання, які стосуються дитини, можна обговорити разом з мамою вашої кровинкки. Спокійно. Заздалегідь погоджуючи теми розмови. Якщо є напруга, опір, образа - працюйте над цим зі своїми терапевтами.
6. Не спілкуватися з мамою дитини черездитині, використовуючи її як посередника або "стрілу".
7. Коли ми відчуваємо почуття провини - нам хочеться триматися подалі від тих, хто її викликає. Свою напругу і провину потрібно "занести" до психолога. Інакше ти не зможеш наблизитися до дитини.
8. Не компенсувати почуття провини подарунками та веселощами!!!
"Тато свято!" - небезпечний стереотип. Ти - тато - який нарівні з мамою відповідальний за свою дитину, тато, який вирішує різні проблеми.
9. Бери трубку, коли телефонує мама дитини! Бери трубку, коли дзвонить дитина!
10. Чим стабільніша буде відчувати себе мама, тим безпечніше буде дитині. Будь ласка, розділяй турботи і відповідальність. Мама не тільки для виховання, перевірки домашніх завдань і дисципліни. Це також й твоє завдання! Телефонуй сам, щоб дізнатися, як дитина.
11. Пам'ятай про те, що жінці теж важливо мати час на себе - це допоможе їй бути опорою для дитини.
12. Всі важливі рішення узгоджуються
13. Знайомство дитини з новим партнером (це стосується обох сторін) важливо погоджувати
14. Ніхто не зможе бути "новим татом" для твоєї дитини, якщо ти сам не здаси це місце.

Фото — pixabay.com

 Що батьку важливо знати про дитину, її почуття та переживання

1. Розлучення - це складно. Вам - дорослим - важливо бути стійкими, щоб дитині було простіше пройти через цю кризу. Криза буде, однак ми можемо впливати на її форму.
2. Дитина буде орієнтуватися не на те, що чує, а на те, що відчуває.
3. Дитині важливо знати, що ти відчуваєш. Їй важливо знати, що тобі самому сумно, страшно, що ти боїшся бути поганим татом, боїшся її втратити, що ти будеш вчитися разом з дитиною і з мамою дитини бути в новому форматі відносин. І ти впораєшся.
4. Дитина завжди відчуває провину і перетягує відповідальність за рішення дорослих на себе. Дорослі багато разів повторюють - це наша доросла відповідальність. Дитина не може перешкодити або вплинути на рішення мами і тата. Ти - найпрекрасніше, що могло з нами статися.
5. Важливо відповідати на запитання дитини. Важливо витримати її злість, образу, страх. Дивитися в очі дитини і бачити її біль - складно. Але ти впораєшся! Це дасть сили і дитині.
6. Дитині важлива передбачуваність. Домовляйтеся про регулярні зустрічі, дзвінки. Виконуй обіцяне!!!
7. Те, що ти робив регулярно - важливо зберегти (читав вечорами, розповідав історії) - телефонуй і читай.
8. Дитина буде намагатися вас помирити.
9. Дитина буде сумувати. Їй буде важливо впоратися з тим, як її будуть сприймати в класі. Їй важливо знати, що сім'я в розлученні - це не соромно. Дитина може провокувати на те, щоб її жаліли і чекати компенсації від світу. Їй потрібно буде збудувати нову модель світу всередині себе. На це потрібен час.
10. Для того, щоб дитина не "зависала" між світами мами і тата - їй важливо чути щире "я радий, що тобі з мамою добре". (І від мами - важливо чути те саме)
11. Дитині здається, що той, хто з ним не живе, страждає більше.
12. Дитина може давати опір, свій смуток проявляти через сварки з однокласниками, через відмову від звичних занять, зниженням успішності - не можна її лаяти, мотивувати, карати - це все знак, що дитині потрібна підтримка!
13. Дитина може ідентифікуватися з тим, з ким не живе, "вирощуючи" в собі батька - в даному випадку - тебе - повторюючи твої слова, жести, риси характеру, ідентифікуючи через хвороби. Їй важливо відчувати і чути від тебе: я з тобою. Ми схожі, але ми різні. Не бійся проявляти ніжність і суворість.
14. Створюй нові ритуали, нові моделі відносин. Розповідай про свою роботу, включай дитину в своє життя. Це дл неї може бути важливіше, ніж розваги.
15. Будь ласка, пам'ятай, що ти прекрасний тато, який співпрацює з прекрасною мамою. Навіть, якщо ви вже не чоловік і дружина.

Фото — pixabay.com

Нагадаємо, що Світлана Ройз — відома українська дитяча та сімейна психологиня з 18-тирічним стажем. Має багато сертифікацій в різних напрямках психотерапії, пройшла навчання і занурення в різні духовні системи, вважає своїми основними напрямками в практиці - процесуальну терапію і позитивну терапію.
Світлана Ройз — авторка книжок для батьків "Волшебная палочка для родителей" та "Практическое ребенковедение", практикуму-казки для дітей молодшого шкільного віку "Где живет Ангел" і віршованого практикуму для мам і малюків - "Шепотуньки".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?