Як зменшити ризики для здоров’я від сидячої роботи — поради фахівців
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як зменшити ризики для здоров’я від сидячої роботи — поради фахівців

Як зменшити ризики для здоров’я від сидячої роботи — поради фахівців
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені звертають увагу на те, що кожна година, проведена в положенні сидячи або лежачи, збільшує ризик метаболічного синдрому і діабету 2 типу. За їхніми словами, вставати зі стільця кожні пів години та рух допоможуть поліпшити рівень цукру в крові і загальний стан здоров'я.

Джерело:  дослідження, оприлюднене в журналі American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism

Експерти пояснили, як зменшити ризики для здоров’я від сидячої роботи

Як стверджують науковці, активність в малорухливі години – один із найпростіших способів поліпшити чутливість до інсуліну і знизити ймовірність розвитку метаболічного синдрому.

"Корисно не сидіти весь день, а вставати і рухатися", – наголосив один із авторів дослідження доктор Ерік Наслунд.

За словами експертів, помірні фізичні вправи тривалістю три хвилини кожні 30 хвилин можуть покращити рівень цукру в крові та стабілізувати його коливання.

Наслунд звертає увагу на те, що більше перерв під час сидячої роботи принесе більше користі.

Протягом 3 тижнів вчені спостерігали за 16 дорослими, які страждають ожирінням та ведуть малорухливий спосіб життя або ж мають сидячу роботу.

"Упродовж 10 годин кожен день фітнес-трекер подавав сигнали кожні 30 хвилин, нагадуючи кожному учаснику встати і рухатися. Протягом 3 хвилин учасники виконували вправи від низької до помірної інтенсивності, як-от ходьба або підйом по сходах. Дослідники порівняли тих, хто був активний, з групою, яка не робила перерв", - йдеться в повідомленні.

Науковці дійшли висновку, що люди в активній групі мали більш низький "поганий" холестерин і більш низький рівень цукру в крові в порівнянні з неактивною групою.

Окрім того, наголошується, що у людей в активній групі також було менше коливань рівня цукру в крові, що могло бути результатом поліпшення кровотоку.

Автори дослідження рекомендують займатися спортом по 20 хвилин три рази на тиждень і регулярно вставати і рухатися, якщо у вас сидяча робота.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?