Яка хвороба підвищує ризик раку в десятки разів — дослідження медиків
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Яка хвороба підвищує ризик раку в десятки разів — дослідження медиків

Яка хвороба підвищує ризик раку в десятки разів — дослідження медиків
Джерело:  online.ua

Останні дослідження демонструють, що пацієнти, які страждають від неалкогольної жирової хвороби печінки, наражаються на збільшений ризик розвитку раку печінки в 17 разів.

Джерело: Hepatology

Знайшли хворобу, яка підвищує ризик раку в десятки разів

Неалкогольна жирова хвороба печінки - це медичний стан, що характеризується накопиченням жиру в печінці у людей, які не вживають алкоголю. Якщо цей процес триває, він може призвести до хронічного запалення печінки, відомого як стеатогепатит, який, у свою чергу, може спричинити фіброз та цироз печінки.
Згідно з останніми дослідженнями, близько 25% дорослого населення нашої планети страждає на НАЖГП. Серед найбільш серйозних ускладнень хвороби слід відзначити цироз печінки, печінкову недостатність та рак печінки. Однак, незважаючи на це, найчастішою причиною смерті пацієнтів із НАЖХП є серцево-судинні захворювання.

Нове дослідження неалкогольної жирової хвороби печінки

Нещодавнє дослідження, проведене вченими з Каролінського інституту та Колумбійського університету, проаналізувало дані про майже 40 тисяч людей, яких спостерігали з 1966 по 2016 рік. Протягом цього періоду НАЖГП було підтверджено гістологічно у майже 9 тисяч із них.
Результати дослідження показали, що через НАЖГП ризик розвитку будь-якого виду раку збільшується на 27%. Однак найбільш високий ризик пов'язаний з раком печінки, ймовірність його розвитку зростає в 17 разів. Більше того, цей ризик починає зростати вже на ранніх стадіях хвороби.

НАЖХП також була пов'язана з невеликим збільшенням ризику злоякісних пухлин підшлункової залози, нирок, сечового міхура та меланоми.

Ці дані мають використовуватись для розробки більш цільових втручань для зниження ризику раку у пацієнтів з НАЖХП, – заявив професор Йонас Людвігссон, співавтор дослідження.

Симптоми НАЖХП

На ранніх стадіях хвороби НАЖХП протікає безсимптомно. Цей діагноз може знайти при обстеженні з інших причин.

До можливих симптомів хвороби на пізніх стадіях відносять:

  • тупий біль у правому підребер'ї;

  • сильну слабкість;

  • несподіване зниження маси тіла.

Якщо до хвороби приєднався цироз, то в черевній порожнині може накопичуватись рідина (асцит), з'являється підшкірний судинний малюнок, долоні можуть стати червоними, а шкіра – жовтою.

Читайте також:

  • МОЗ затвердило список протипоказань для вакцинації від коронавірусу

  • В Україні хочуть посилити відповідальність за підробку COVID-сертифікатів

  • В Україні вперше судили за підробку COVID-сертифікатів

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?