Яка інопланетна цивілізація зможе виявити людей на Землі — думка вчених
Категорія
Технології
Дата публікації

Яка інопланетна цивілізація зможе виявити людей на Землі — думка вчених

Яка інопланетна цивілізація зможе виявити людей на Землі — думка вчених
Джерело:  online.ua

Деякі вчені все ж схиляються до думки, що насправді позаземні розумні цивілізації існують, і деякі з них стоять на вищому щаблі технологічного розвитку. Але якщо вони існують, то чому ми їх досі не знайшли?

Джерело: Phys

Сигнали для інопланетян

Звісно, найлегше припустити, що якщо жодних сигналів від інопланетян ми не отримали, значить їх не існує. Але, з іншого боку, позаземні цивілізації можуть взагалі не мати бажання вступати з ким-небудь у контакт. Або ж вони відправляють сигнали в космос, але їх ми не можемо прийняти за допомогою наявних технологій.

Уже кілька десятиліть поспіль учені відправляють радіосигнали в космос у надії отримати відповідь від потенційних інопланетян. Але ці сигнали стають слабшими, що далі вони відлітають від Землі. Плюс потрібно не забувати про перешкоди, які створюють міжзоряні пил і газ. Тому хвилі ймовірно, що наші радіосигнали можна почути тільки в межах кількох світлових років від Землі. Але позаземні цивілізації можуть перебувати на більш далеких планетах.

Автори статті вважають, що якийсь стародавній розумний вид зміг би отримати наші сигнали навіть незважаючи на перешкоди і невелику потужність. Але, що якщо цей розумний вид перебуває на відстані в сотні або тисячі світлових років від Землі?

Позаземні цивілізації різного типу

У своїй статті вчені знову звертаються до знаменитої шкали Кардашева для розвинених цивілізацій Всесвіту. У цій шкалі цивілізації розташовані в тому порядку, наскільки вони можуть використовувати енергетичні ресурси.

Наприклад, цивілізація типу I може використовувати енергію своєї планети, цивілізація типу II — енергію своєї рідної зірки, цивілізація типу III — енергію всієї своєї галактики. Деякі вчені пропонують розширити цю шкалу і включити туди цивілізації типу IV і типу V. Перша може використовувати енергію майже всього Всесвіту, а друга — може використовувати енергію безлічі Всесвітів, якщо припустити, що існує паралельна реальність.

Автори статті ставлять запитання: до якого типу має належати розвинена позаземна цивілізація, щоб вона могла виявити існування людей на Землі, і як далеко ці інопланетяни мають перебувати від нас?

Хто може побачити ознаки існування людей на Землі?

Учені вважають, що потенційні інопланетяни, які перебувають у межах 100 світлових років від Землі, могли б побачити штучні об'єкти на нашій планеті. Наприклад, мегаполіси або ті ж єгипетські піраміди.

З огляду на кількість світла, що досягає Землі, подібні об'єкти вже не будуть видні в телескопи інопланетян з відстані більше, ніж 3000 світлових років, вважають вчені.

Щоб розрізнити на планеті такий об'єкт, як єгипетська піраміда, на такій відстані, знадобиться телескоп розміром у 10 астрономічних одиниць. Це трохи більше за розмір орбіти Сатурна. Побудувати його можливо, якщо об'єднати велику кількість космічних телескопів у єдину мережу.

Але цивілізація типу I цього зробити не зможе, таке під силу тільки цивілізації типу II. Але навіть якщо ці інопланетяни вже дізналися про нас, то, найімовірніше, вони відправили таке повідомлення, яке ми поки що не можемо прийняти через технічну відсталість. Тому пройдуть ще тисячі років, перш ніж людство стане цивілізацією типу II і тоді, можливо, ми зможемо поговорити з представниками позаземних розумних видів. Якщо, звісно, ці розумні інопланетяни все ще захочуть із нами спілкуватися, і якщо люди на той час не знищать себе.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?