Японія та ЄС виступили проти заборони всього експорту до РФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Японія та ЄС виступили проти заборони всього експорту до РФ

Японія та ЄС виступили проти заборони всього експорту до РФ
Джерело:  online.ua

ЄС і Японія виступили проти пропозиції США заборонити весь експорт до Росії країнами G7. Там вважають такий крок неможливим.

Джерело: Financial Times

ЄС та Японія вважають неможливою заборону всього експорту до РФ

19 травня в Хіросімі в Японії пройде триденний саміт лідерів G7.

Спільна заява країн, яку зараз готують, матиме обіцянку замінити поточний режим секторальних санкцій проти Росії на повну заборону експорту з низкою виключень.

Повна заборона на експорт передбачає винятки для сільськогосподарських, медичних та інших товарів.

Раніше США запропонували заборонити весь експорт товарів найбільших економік світу до РФ. Ця пропозиція пролунала на тлі зростання розчарування у Вашингтоні нинішньою системою, повною лазівок, які дозволяють Росії продовжувати імпортувати західні технології.

Однак представники з Японії та міжнародних установ ЄС зазначили під час підготовчої асамблеї минулого тижня, що така заборона буде неможливою.

З нашої точки зору це просто неможливо, - сказав один з дипломатів.

У Білому домі таке рішення не коментували, проте заявили, що США «продовжуватимуть шукати методи притягнення Росії до відповідальності».

У координації з нашими партнерами по G7 ми запровадили найбільший набір санкцій і дій щодо управління експортом, які коли-небудь застосовувалися до значної фінансової системи. Ці дії справили велике враження, підриваючи потенціал Росії фінансувати свою несправедливу війну та боротися з нею, - зазначили у Білому домі.

 Санкції проти РФ

Боротьба з ухиленням і обходом санкцій через треті країни є основною метою США, Великої Британії, ЄС та інших союзників, які чинать підвищений тиск на держави, подібні до Туреччини, ОАЕ та інші країни в Центральній Азії, які підвищили торгівлю з Росією з часу введення західних санкцій.

ЄС, який є членом G7 разом із США, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Італією, Японією та Канадою, вимагає від усіх своїх 27 членів разом ухвалювати нові санкції.

ЄС вже запровадив 10 пакетів санкцій проти Росії з лютого 2022 року, проте лише після тижнів суперечок між державами-членами, деякі з яких домоглися винятків для себе чи своїх галузей, погрожуючи накласти вето на санкції.

Зміна цього режиму з повною забороною експорту та винятками загрожує поновленням цих дебатів і потенційним послабленням уже існуючих заходів, - зазначили дипломати.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?