ЄС планує заборонити транзит багатьох товарів через Росію — Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄС планує заборонити транзит багатьох товарів через Росію — Bloomberg

ЄС планує заборонити транзит багатьох товарів через Росію — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Зараз у Брюсселі готують новий 11-й пакет санкцій проти РФ. У ньому Євросоюз хоче заборонити транзит багатьох товарів через Росію.

Джерело: Bloomberg

Транзит яких товарів через Росію може заборонити ЄС

В агентстві заявили, що заборона на транзит поширюватиметься на численні технології та інші товари, включаючи кілька видів транспортних засобів. Однак не всі товари буде заборонено провозити транзитом через Росію на шляху до третіх країн.

РФ вдалося обійти обмеження на низку технологій, які потрапили під санкції, — зазначило видання.

Торгові дані, про які раніше повідомляло агентство, свідчать про те, що сучасні чіпи та інтегральні схеми, зроблені в ЄС та інших країнах, поставляють до Росії через треті країни, включаючи Туреччину, Об'єднані Арабські Емірати та Казахстан.

За іншими даними, деякі країни ЄС, які межують з Росією, зокрема Фінляндія та Естонія, відзначають різке зростання торгівлі з країнами Центральної Азії, і товари, якими вони торгують, часто йдуть транзитом через Росію. Деякі товари залишаються у Росії чи реекспортуються з третіх країн у Росію, — йдеться у повідомленні.

Польща, Естонія та Литва домагалися від ЄС запровадження заборони на транзит через Росію товарів та технологій, які можуть бути використані російською військовою, авіаційною та космічною промисловістю, а також товарів, які можуть сприяти зміцненню промислового потенціалу Москви.

Новий пакет запропонованих санкцій також може бути спрямований проти танкерів та суден, які не включають навігаційні системи, які дозволяють відстежувати їх переміщення.

Основна увага у пакеті заходів, який розробляє Єврокомісія, буде спрямована на закриття лазівок та розв'язання проблеми обходу наявних обмежень, у тому числі компаніями у третіх країнах.

Пакет заходів навряд чи буде направлений проти "Росатому", російської державної компанії з атомної енергетики, сказали співрозмовники.

Очікують, що пакет заходів також включатиме санкції проти ще близько 30 осіб, а також додаткові обмеження щодо кількох фірм та організацій, сказав один із співрозмовників агентства.

Для затвердження санкційного пакета необхідна підтримка всіх держав-членів, і пропозиції можуть змінитися у процесі ухвалення.

ЄС готується до запровадження 11 пакету санкцій проти РФ

Єврокомісарка з питань фінансових послуг, фінансової стабільності та ринків капіталу Мейрід Макгіннес сказала, що блок готується до запровадження нової хвилі санкцій.

Європа запровадила 10 пакетів санкцій. У нас буде ще один пакет. Наша інформація полягає в тому, що санкції працюють, і ми будемо робити більше, але нам потрібно дивитися на повну імплементацію, — сказала вона.

Вона переконана, що російська військова машина постраждала через брак фінансів та технологій, через що РФ має проблеми на полі бою.

Ми маємо переконатися, що вони не знайдуть способи обійти наші санкції, і я неодноразово наголошую на тому, що чим глибші наші санкції, тим сильнішими вони є, тим більше Росія шукатиме шляхів їх обійти через інші країни чи інші банківські рахунки, — сказала вона.

МакГіннес уточнила, що Брюссель не тільки запровадить нові санкції проти Москви, але й намагатиметься забезпечити "ефективне" виконання, щоб фізичним і юридичним особам було важче їх обійти.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?