Захід планує майже повністю обмежити експорт до РФ — Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

Захід планує майже повністю обмежити експорт до РФ — Bloomberg

Захід планує майже повністю обмежити експорт до РФ — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Союзники США та України розглядають можливість майже повної заборони експорту до Росії, але схвильовані можливою помстою Москви та зближенням її з Китаєм.

Джерело: Bloomberg

Країни G7 планують ввести майже повне ембарго на експорт в РФ

Повідомляється, що деякі з основних союзників України, зокрема і США, планують суттєво обмежити експорт до Росії з метою тиску через російську агресію в Україні.

Країни великої сімки (G7) напередодні саміту, який відбудеться у травні в Японії, активно обговорюють це питання. Остаточного рішення щодо нього ще не прийняли.

Представники країн переконані, що це змінить існуючий режим санкцій та заборонить будь-який експорт до РФ. Зараз же експорт дозволений за умови відсутності санкцій.

Повідомляється, що у разі підтримання країнами G-7 цього кроку, доведеться узгодити винятки, серед яких ліки та сільськогосподарська продукція, які ймовірно все ж залишаться виключеними.

Наразі санкції майже вдвічі зменшили вартість експорту з ЄС і G-7 до Росії, обмеживши усе, від електроніки до предметів розкоші.

Що заважає прийняти заборону на експорт до РФ

Повідомляється, що існують серйозні перешкоди для впровадження такої ініціативи, оскільки для набуття чинності в ЄС критерії мають бути прийняті всіма його членами. Це, в свою чергу, спровокує гостру дискусію з огляду на ймовірну негативну реакцію компаній, які все ще експортують товари до Росії.

Також країни можуть боятися помсти з боку Москви.

Проблемою є й те, що значна частина торгових потоків країн ЄС із Росією зникне. Представник Ради національної безпеки США відмовився коментувати перспективи такого кроку.

Росія у відповідь на попередні санкції ЄС ввела заборону на власний експорт і періодично скорочувала постачання енергоресурсів до Європи.

Країни-члени схвильовані, що майже повна заборона на експорт до Росії може ще більше зблизити Москву з Китаєм, оскільки вона шукає альтернативи товарам, які потрапили під санкції.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?