YouTube публікує пісні "Вагнера" і допомагає ПВК збирати гроші на війну проти України
Категорія
Світ
Дата публікації

YouTube публікує пісні "Вагнера" і допомагає ПВК збирати гроші на війну проти України

YouTube публікує пісні "Вагнера" і допомагає ПВК збирати гроші на війну проти України
Джерело:  online.ua

Американська відеоплатформа YouTube опинилася в епіцентрі гучного скандалу після того, як стало відомо, що вона дозволяє публікацію пісень та пропагандистських відео про ПВК "Вагнера". Ба більше, керівництво хостингу навіть дає можливість авторам такого контенту збирати кошти на війну проти України, ігноруючи санкції міжнародної спільноти та власні правила.

Джерело:  The Times and The Sunday Times 

YouTube сприяє пропаганді Групи Вагнера на своїй платформі

Одними з перших на це звернули увагу британські журналісти, які знайшли на YouTube сотні композицій, які були присвячені ПВК "Вагнера", а також записані за участю найманців.

Окрім прославлення вбивць, автори вказаних відео не лише закликають збирати гроші на боєприпаси для російських злочинків, а навіть закликають глядачів приєднатися до групи, яку в багатьох країнах Заходу уже визнали "транснаціональною злочинною організацією".

Варто звернути увагу на те, що одне рекламне відео про вербування, розміщене на YouTube,— це рок-балада російської націоналістичної співачки Віки Циганової.

У цьому ролику можна побачити "вагнерівців", які танцюють у балаклавах та скандують слова: «Війна — наша стихія / Давай, Росія, вставай». / Давай, Росія / Давай, грай Вагнера / Це подих Армагедону / Це народження нової країни / Росія, встань під святі знамена / Святі знамена священної війни».

Ба більше, журналісти знайшли докази того, що алгоритм YouTube використовується для підживлення проросійської дезінформації. Коли відео Вагнера на платформі закінчуються, глядачі перенаправляються на все більш насильницькі відео.

За словами цифрового експерта та журналіста-розслідувача Іггі Останіна, алгоритм YouTube "створює ефект кролячої нори щодо пропаганди Вагнера".
Що важливо розуміти, подібні відео про ПВК, які збирають мільйони переглядів, порушують правила спільноти YouTube, які забороняють "контент, що вихваляє або виправдовує насильницькі дії, вчинені насильницькими екстремістськими, злочинними або терористичними організаціями".

Однак керівництво хостингу чомусь не поспішає з ними боротися.

Що про відео на YouTube, присвячені ПВК Вагнера, говорять експерти та українська влада

Іноземні експерти звертають увагу на те, що відеоплатформа також може порушувати закон про санкції.

Технічні платформи, такі як YouTube, не можуть безкоштовно надавати послуги суб’єктам, які перебувають під санкціями, таким як Wagner Group. Їм, як і будь-кому іншому, заборонено надавати будь-яку форму підтримки особі, яка потрапила під санкції, якщо тільки вони не отримали спеціальну ліцензію. Я не знаю жодної такої ліцензії, яка б давала право особі в США, Великій Британії чи ЄС розміщувати відео та повідомлення про вербування від імені Wagner Group, - наголосив Джонатан Вінер, колишній заступник помічника держсекретаря США з міжнародних правоохоронних питань.

На цей гучний скандал також відреагувала радниця глави ОПУ Даша Зарівна, яка назвала вміст «справді шокуючим.

Вона звернула увагу на те, що завдяки розслідуванню стало відомо, що велика технологічна компанія зі штаб-квартирою в США пропагує та прославляє підлі дії вбивць, очевидно, з метою отримання прибутку.

Це очевидне порушення добровільного коду YouTube. Ці відео мають бути негайно видалені. Але також має бути проведено негайне розслідування, щоб встановити, чи є ці огидні відео порушенням закону про санкції, - наголосила вона.

Після звернення журналістів відеохостинг справді видалив декілька відео про ПВК "Вагнера", однак сотні інших залишися у відкритому доступі на платформі.

Речниця YouTube заявила, що на їхньому сайті "заборонено розміщувати вміст, спрямований на вихваляння, рекламу або допомогу насильницьким екстремістським або злочинним організаціям".

Вона також додала, що "Google зобов’язується дотримуватись законів США про санкції та забезпечує дотримання відповідної політики відповідно до своїх умов обслуговування".

Однак представниця компанії не відповіла, що їхня команда планує робити з усіма відео про "вагнерівців", які досі можна знайти на YouTube.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?