Закон вже набув чинності: Зеленський прийняв термінове рішення щодо антиколомойського закону
Категорія
Політика
Дата публікації

Закон вже набув чинності: Зеленський прийняв термінове рішення щодо антиколомойського закону

Закон вже набув чинності: Зеленський прийняв термінове рішення щодо антиколомойського закону
Джерело:  online.ua

25 квітня набув чинності закон про зміни в регламенті роботи Верховної Ради України, який напередодні підписав президент Володимир Зеленський. Даний закон спрямований на протидію зловживанню правами нардепів в ході законодавчої процедури. Цей документ прискорить прийняття так званого антиколомойського закону, до якого депутати подали понад 16 тисячі правок - це абсолютний антирекорд в історії країни. Сьогодні закон проти поправочного спаму був опублікований в газеті Верховної Ради "Голос України", повідомляє ONLINE.UA.

Відповідно до закону, підписаного Зеленським, тепер законопроєкти, і зокрема антиколомойський закон, може розглядатися за особливою процедурою, якщо до другого читання подали 500 або в п'ять разів або більше пропозицій і поправок, ніж статей в початковій редакції законопроєкту. Особлива процедура застосовується за пропозицією, підписаною не менше ніж однією третиною народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, підтриманою рішенням парламенту. У разі прийняття Радою рішення про застосування особливої процедури, кожна депутатська фракція (група) має право визначити не більше 5 пропозицій і поправок, на яких вона наполягає. Кожен позафракційний депутат має право визначити не більше однієї своєї неврахованої пропозиції.

Важливо додати, законопроєкт про зміни в регламенті роботи Верховної Ради України нардепи розглядали напередодні. Народні обранці на позачерговому засіданні обурювалися прийнятими змінами до регламенту. Деякі з них мають намір оскаржити закон про зміни регламенту в Конституційному суді. Але всі ці претензії не мали ефекту - Верховна Рада відхилила чотири постанови про скасування результатів голосування за закон, після чого законопроєкт підписав спікер парламенту Дмитро Разумков.

Нагадаємо, прийняття антиколомойського закону, який робить неможливим повернення колишнім власникам банків, є однією з умов Міжнародного валютного фонду для отримання Україною грошового траншу. 30 березня парламент підтримав його в першому читанні. Але пізніше до цього законопроєкту депутати внесли 16 тисяч 335 правок. Колишній співвласник націоналізованого Приватбанку олігарх Ігор Коломойський заявив, що не причетний до цього.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що представників МВФ терміново запросили до Верховної Ради для обговорення антиколомойського законопроєкту. Поки представники Фонду на пропозицію українських народних обранців не відреагували.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?