Заробляємо та покращуємо життя громади, — Айдер Халілов про можливості четвертого сектору в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Заробляємо та покращуємо життя громади, — Айдер Халілов про можливості четвертого сектору в Україні

Заробляємо та покращуємо життя громади, — Айдер Халілов про можливості четвертого сектору в Україні
Джерело:  online.ua

Четвертий сектор економіки — нова для України тема. Раніше все чітко розподілялося за першими трьома: владою, бізнесом, громадянським суспільством, однак станом на 2020 рік цього вже не достатньо. Новий напрямок роботи передбачає сплав елементів з усіх інших. Про особливості нового устрою та перспективи його розвитку в Україні — старший програмний менеджер програми "Долучайся!" Айдер Халілов в інтерв'ю для спецпроєкту ONLINE.UA.

За словами експерта, склалася істотна відмінність четвертого сектору від благодійництва, меценатства, спонсорства. Перш за все нова парадигма спрямована на заробляння грошей, однак екологічно — і мова не лише тільки про природу. Це дозволяє покупцю побачити товар з боку соціальної відповідальності, оцінити його нетоксичність.

Прикладом успішного кейса четвертого сектору можна згадати комунальні підприємства в окремих розвинених країнах, у яких працюють люди, що прибирають сміття, будують дороги, обрізають дерева.

"Бо вони справді заробляють гроші, але розвиваючи інфраструктуру та роблячи її більш зручною для населення. Тобто ці організації ставляться до своєї громади з відповідальністю. А в нас комунальні підприємства до того рівня ще не доросли. Бо більшість цих структур належать місцевій владі, а громада не зовсім долучена до тієї послуги, яка формується цими структурами. Ось тут ще одна характеристика четвертого сектору — той, хто отримує послугу чи продукт, має безпосередній вплив на цей товар чи послугу, бо їх постійно питають: "А чи вам сподобалося? А як краще це зробити? Тут покласти асфальт чи залишити велодоріжку?". Тобто громада формує політику надання послуг або товарів цієї фірми, державної структури або громадської організації. Це бізнес, але в тебе питають: "А чи правильно я зроблю, якщо таким способом зароблю гроші?" - пояснив Халілов.

Для чіткого відокремлення та розуміння четвертого сектору варто запам'ятати головний фактор.

"Важлива відмінність 3-го сектору — він неприбутковий. Формально організація може брати кошти за проведення тренінгів, стратегічних планувань лише чітко в рамках того, що вона витратила на цей продукт, тренінг і так далі. Тобто із замовника громадська організація бере рівно стільки, не більше. Це важливий принцип: ваш рахунок не має прибутку, лише повернення витрат. А коли ми вже почали заробляти прибуток, одночасно робимо громаду кращою, то стаємо четвертим сектором", - резюмував старший менеджер "Долучайся!".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що четвертий сектор будується на організаціях, які вже діють, тобто він не може існувати окремо. Це не щось, що стоїть окремо, що перетягує ковдру з інших секторів. Це формат, інтегрований в структури, які вже існують. Сектор влади займається суто державними справами, бізнес заробляє гроші, а громадянське суспільство розвиває громади та забезпечує соціальними послугами населення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?