Завдяки війні в Україні Ізраїль значно збільшив експорт зброї — Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

Завдяки війні в Україні Ізраїль значно збільшив експорт зброї — Bloomberg

Завдяки війні в Україні Ізраїль значно збільшив експорт зброї
Джерело:  Bloomberg

Минулого року Ізраїль дозволив більшій кількості країн купувати його оборонний експорт, на який значно зріс попит після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Завдяки війні в Україні Ізраїль значно збільшив експорт зброї

За даними Міністерства оборони, Ізраїль схвалив запит 61 країни щодо закупівлі різноманітного озброєння та боєприпасів ізраїльського виробництва, тоді як у 2020 році це показник склав 42 країни.

Зокрема надано 56 дозволів на експорт безпілотних літальних апаратів проти 40 два роки тому.

Цифри, надані у відповідь на запит щодо свободи інформації юристом і правозахисником Ейтаєм Маком, показують, що 17 країн було схвалено для навчання та наставництва, порівняно з двома у 2020 році, – йдеться у повідомленні.

Крім того, було надано 83 окремі дозволи на закупівлю інтелектуальних та кіберсистем порівняно з 67 у 2020 році.

На які країни розповсюджується дозвіл до експорту

Ізраїльський уряд не розголошує, яким саме країнам надано дозвіл на доступ до експорту оборонної продукції. Проте відомо, що серед покупців є Німеччина.

Минулого тижня було укладено найбільшу в історії Єрусалиму військову експортну угоду щодо поставки Берліну системи протиповітряної оборони Arrow 3 вартістю 4 мільярди доларів, – зазначають в повідомленні.

В Bloomberg наголошують, помітне зростання попиту на ізраїльську зброю спричинене російським вторгненням Україну. Але Ізраїль — не єдина країна в регіоні, військові продажі якої останнім часом зросли.

Експорт безпілотних літальних апаратів Туреччини також неухильно зростав, що дало їй більший політичний вплив на Близькому Сході та за його межами, – додають в ЗМІ.

Згідно з оцінками Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, Ізраїль у 2018-2022 роках входив до десятки найбільших експортерів зброї у світі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?