Збитий РФ американський дрон не був озброєний ракетами — NYT
Категорія
Світ
Дата публікації

Збитий РФ американський дрон не був озброєний ракетами — NYT

Збитий РФ американський дрон не був озброєний ракетами — NYT
Джерело:  online.ua

Журналісти розкрили деталі вчорашнього інциденту з американським безпілотником MQ-9 Reaper над Чорним морем.

Джерело: The New York Times, ISW

Подробиці інциденту з американським дроном

За даними неназваного співробітника Пентагону, рано-вранці 14 березня американський безпілотник вилетів з військової бази в Румунії для виконання планової місії, яка зазвичай триває 9-10 годин.

Дрон MQ-9 Reaper не ніс озброєнь, хоча конструкція безпілотника передбачає установку на ньому ракет Hellfire.

БПЛА вів спостереження приблизно за 120 км на південний захід від Криму.

За словами співробітника Пентагону, апарат має складні камери та інші датчики, які дозволяють "заглянути до Криму", не наближаючись до повітряного простору півострова.

Під час перехоплення російськими літаками він знаходився на висоті близько 7,6 км. Су-27 армії РФ кружляли над ним і зливали на нього паливо, ймовірно намагаючись зіпсувати обладнання.

Чи призведе інцидент до конфлікту

Аналітики Інституту вивчення війни переконані, що інцидент з безпілотником MQ-9 Reaper у Чорному морі не стане причиною прямого конфлікту між США і Росією.

Російські війська десятиліттями на численних театрах використовували тактику залякування щодо американських і союзних літаків та суден, що не призводило до конфлікту, – наголосили експерти інституту.

В ISW відзначили, що президенти США і РФ мають повну свободу вибору щодо реагування, а подібні інциденти автоматично не ставали причиною ескалації протистояння між країнами.

З огляду на те, що президент Джо Байден неодноразово говорив про бажання уникнути прямого конфлікту американських військових з РФ, а Кремль явно й неодноразово демонстрував небажання розпочинати війну з НАТО, немає підстав вважати, що подібні інциденти можуть призвести до небезпечної ескалації, – підсумували американські аналітики.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?