Зеленський готує указ про призначення посла України в США
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський готує указ про призначення посла України в США

Зеленський готує указ про призначення посла України в США
Джерело:  online.ua

Команда українського лідера Володимира Зеленського активно готує призначення на пост посла України в США. Дипломатичні інтереси Києва у Вашингтоні буде представляти ексміністерка фінансів Оксана Маркарова, агреман на призначення якої вже направила владі України команда нового президента США Джо Байдена. Глава МЗС України Дмитро Кулеба уточнив, що призначення Маркарової знаходиться на фінальному етапі і президент Володимир Зеленський вже готує відповідний указ. Після указу президента Маркарова отримає американські візи і відправиться в США. Важливо відзначити, що в США поки не визначилися зі своїм послом в Україні. Ексглава Білого дому Дональд Трамп пропонував на цю посаду генерал-лейтенант у відставці Кіта Дейтона, але Байден хоче призначити на цю посаду іншого співробітника дипломатичної служби. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

"Вона закінчує реально вже все оформлення. Призначення посла - це в середньому 6 місяців від появи прізвища до від'їзду цієї людини вже безпосередньо за кордон. По-моєму, на початку грудня ми запустили процес по Маркаровій. Зараз початок лютого, а ми вже на стадії виходу указу президента. Тобто це фінальний крок ", - розповів Кулеба про процес призначення посла України в США.

При цьому міністр закордонних справ згадав, що Вашингтон поки не визначився з американським послом в Україні. За словами Кулеби, українська влада розраховує, що команда Байдена призначить і відправить в Україну свого посла якомога швидше, оскільки тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін хоч і підтримує високу динаміку діалогу між Україною і США, але все-таки не на тому рівні , як це можливо послу.

Про те, що Макарова може стати послом України в США стало відомо близько місяця тому. На даний момент цю посаду займає 61-річний Володимир Єльченко. У МЗС уточнили, що претензій до роботи Єльченка у влади немає, але в дипломатії важливий принцип ротації. Відразу ж після цього з'явилися чутки, що Макарову відправляють до Вашингтона, щоб "вибити гроші з МВФ". Кулеба назвав це маячнею. Він уточнив, що Маркарова в разі призначення стане першою в історії жінкою-послом України в США і назвав це "безумовним плюсом" поряд з тим, що її дійсно "добре знають" як в Адміністрації США, зокрема в Держдепі і Міністерстві фінансів, так і в МВФ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Байден призначить нового посла США в Україні замість Кіта Дейтона, якого затвердив на цю посаду Трамп і який вже частково пройшов процедуру затвердження в американському Сенаті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?