Зеленський може приїхати до Німеччини в травні на вручення премії Карла Великого — Bild
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський може приїхати до Німеччини в травні на вручення премії Карла Великого — Bild

Зеленський може приїхати до Німеччини в травні на вручення премії Карла Великого — Bild
Джерело:  online.ua

Президент України Володмир Зеленський може відвідати Німеччину у травні. Там він від імені українського народу отримає премію Карла Великого.

Джерело: Bild

Зеленський та український народ отримає премію Карла Великого

Видання повідомляє, що за героїзм в опорі російському вторгненню український народ та президент будуть нагороджені премією Карла Великого.

У обґрунтуванні йдеться: українці захищають не лише власну державу, "а й Європу та європейські цінності".

Премія імені Карла Великого має стати великим символом дружби між Німеччиною та Україною.

З посиланням на урядові кола, видання повідомляє, що канцлер Олаф Шольц виступить із промовою на церемонії нагородження в Аахені. Планується, що Зеленський особисто приїде до Аахена.

Вручення премії Карла Великого планувалося на день Вознесіння Господнього (18 травня). Але через поїздку Шольца на саміт G-7 в Японію, церемонію нагородження перенесли на вихідні перед цією датою.

Це буде перший візит Зеленського до Німеччини з початку повномасштабної війни, проте він може виступити і по відеозв’язку, оскільки планується український контрнаступ, під час якого Зеленський може вирішити залишитися в Україні.

Це була б четверта закордонна поїздка Зеленського від 24 лютого. Він вже відвідав США, Францію, Бельгію та Польщу.

Німеччина наразі є другим за величиною постачальником зброї після США, проте відносини між урядами в Берліні та Києві є щонайменше складними.

Українські посадовці звинувачували канцлера Шольца у коливанні та відсутності підтримки протягом тривалого часу.

Зустріч в Ахені між Шольцем і Зеленським може відкрити нову сторінку дружби, - пише видання.

Що відомо про премію Карла Великого

Престижну премію у вигляді спеціальної грамоти, медалі та символічної нагороди у 5 тисяч євро вручають щороку з 1950 року за внесок в об'єднання Європи.

Німецьке місто Аахен присуджує його тим, хто зробив великий внесок до реалізації ідеалів, під якими започатковано премію.

Минулорічнми лауреатами премії були білоруські опозиціонерки Світлана Тихановська, Марія Колесникова та Вероніка Цепкало.

Також премію в різні роки отримували президент Франції Еммануель Макрон, голова ООН Антоніу Ґуттереш, експрезидент США Білл Клінтон, Ангела Меркель, колишня президентка Литви Даля Грибаускайте.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?