Зеленський на G20: звільнення Херсона — переломний момент у війні
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський на G20: звільнення Херсона — переломний момент у війні

Зеленський на G20: звільнення Херсона — переломний момент у війні
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський в онлайн-форматі провів виступ на саміті країн-членів Великої двадцятки і назвав звільнення Херсона переломним моментом у війні проти окупаційної армії РФ.

Джерело: Facebook-сторінка ОП

Головне з виступу Зеленського на G20

Президент наголосив, що Херсон є одним з головних міст півдня України і єдиним обласним центром, який кремлівським окупантам вдалось захопити від початку війни.

І ось Херсон уже вільний. Що це означає? Ця визвольна операція наших Сил оборони є для України аналогією до багатьох битв минулого, які були переломними моментами у війнах, - зазначив Зеленський.

Президент нагадав, такі битви вже символізували зміни, "після яких люди вже знали, чия буде перемога, хоча ще й доводилося воювати заради неї".

Це як, наприклад, D-Day - висадка союзників у Нормандії. Вона ще не була крапкою в боротьбі проти зла, але вже визначала увесь подальший перебіг подій. Саме це ми відчуваємо зараз. Зараз, коли Херсон вільний, - наголосив голова держави.

При цьому президент зазначив, що Україна зі своєї сторони вже підготувала та запропонувала партнерам документ щодо гарантій безпеки і офіційний Київ готовий до підписання цього документа вже цьогоріч.

Ми потребуємо дієвих гарантій безпеки. Тому підготували проект договору Kyiv Security Compact і вже запропонували його партнерам. Тому маємо провести міжнародну конференцію для фіксації ключових елементів повоєнної архітектури безпеки в євроатлантичному просторі, включаючи гарантії для України, - зазначив президент.

Український лідер зазначив, що головним результатом конференції має стати підписання Kyiv Security Compact.

Ми можемо зробити це у будь-який час – вже цього року. І ми маємо це зробити, - наголосив Зеленський.

Зеленський заявив, що війна може закінчитися, якщо Росія виведе війська до кордонів 1991 року і виплатить компенсацію за завдану шкоду.

Коли всі антивоєнні заходи будуть введені, документ про завершення війни має бути підписаний сторонами, - зазначив голова держави.

Президент закликав світову спільноту "закріпити ключовий елемент архітектури післявоєнної безпеки", щоб запобігти повторенню російської агресії.

Не варто пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила, і ми люди слова. Україна завжди була лідером миротворчих зусиль, і світ це бачив. І якщо Росія каже, що нібито хоче закінчити цю війну, хай доведе це діями, - зазначив Зеленський.

Виступаючи на саміті, Зеленський наголосив, що Мінська-3 не буде.

Ми не дамо Росії перечекати, наростити сили, а потім почати нову серію терору та глобальної дестабілізації. Не буде жодних "мінськів-3", які Росія порушить відразу після укладення, - підкреслив президент.

Голова держави закликав відновити радіаційну безпеку на Запорізькій АЕС, запровадити обмеження цін на російські енергоносії та розширити ініціативу щодо експорту українського зерна.

При цьому Зеленський хоче безстрокової зернової угоди та додати порти Миколаїв та Ольвія.

Україна з липня експортувала понад 10 мільйонів тонн продовольства морським шляхом. Можемо наростити експорт ще на мільйони тонн щомісячно. Для цього я пропоную розширити експортну зернову ініціативу на інші наші порти, зокрема на порти Миколаєва та Ольвія у Миколаївській області, - зазначив президент.

Зеленський заявив, що єдина формула, за якою слід здійснити обмін полоненими з Росією, це "всіх на всіх".

За словами Зеленського, до цієї формули мають входити також мирні жителі, які виїхали на територію Росії, та діти, депортовані окупантами.

Формула миру Зеленського

  • Радіаційна та ядерна безпека.

  • Продовольча безпека.

  • Енергетична безпека.

  • Звільнення всіх полонених та депортованих.

  • Виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності та світового порядку.

  • Виведення російських військ та припинення бойових дій.

  • Повернення справедливості.

  • Протидія екоциду.

  • Недопущення ескалації.

  • Фіксація закінчення війни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?