Зеленський надав звання Героя України добровольцям Святославу Горбенку і Віктору Гурняку посмертно
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський надав звання Героя України добровольцям Святославу Горбенку і Віктору Гурняку посмертно

Зеленський надав звання Героя України добровольцям Святославу Горбенку і Віктору Гурняку посмертно
Джерело:  online.ua

Сьогодні, в День пам’яті захисників України, президент України Володимир Зеленський вручив державні нагороди та удостоїв звання Героя України двох добровольців, які загинули на Донбасі в 2014 році.

Джерело: пресслужба Офісу президента.

Повідомляється, що нагороди надано “за особисту мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові”.

Званням Героя України з удостоєнням ордена “Золота зірка” посмертно відзначений Святослав Горбенко, боєць Добровольчого українського корпусу “Правий сектор”.

19-річний Святослав загинув 3 жовтня 2014 року під час оборони Донецького аеропорту. Боєць намагався допомогти травмованому побратимові, однак сам отримав смертельне поранення осколком танкового снаряда.

Нагороду отримали батьки воїна Сергій Олександрович та Лариса Вікторівна.

Звання Героя України з удостоєнням “Золотої зірки” також посмертно присвоєне Віктору Гурняку, бійцеві 24-го батальйону територіальної оборони “Айдар”.

Віктор загинув 19 жовтня 2014 року, коли під мінометним обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле на Луганщині.

Нагороду отримали його батьки Петро Степанович та Марія Мирославівна.

Святослав Горбенко (псевдо "Скельд")

Народився 26 грудня 1994 року в Полтаві.

Доброволець, воїн ДУК “Правий сектор”, “кіборг”.

Був студентом філологічного факультету у Харківському національному педуніверситеті імені Григорія Сковороди (японська, англійська мови) та водночас на заочному відділенні — історичного факультету Харківського національного університету імені Василя Каразіна.

Святослав Горбенко. Фото - novynarnia.com.

Був активістом Майдану і Самооборони Харкова. У квітні 2014 року був змушений перевестися до Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка через погрози.

Улітку 2014 року склав іспити на військовій кафедрі й отримав подання на звання молодшого лейтенанта, але погони офіцера не встиг отримати, адже пішов на фронт добровольцем. Із кінця вересня перебував у Донецькому аеропорту разом з побратимами із Добровольчого українського корпусу.

Загинув 3 жовтня 2014 року під час оборони ДАПу.

Віктор Гурняк (псевдо "Гарт", "Гартік", у батальйоні "Айдар" - "Олігарх")

Народився 8 червня 1987 року в селі Городниця Гусятинського району Тернопільської області.

Громадський активіст, фотокореспондент, член скаутської організації “Пласт”, боєць 24-го батальйону територіальної оборони “Айдар”.

Працював у газеті “20 хвилин” у Тернополі, редагував пластовий часопис “Цвіт України”, у 2004-2005 роках був прессекретарем відділення партії “Пора” в Тернопільській області.

Був одружений, з дружиною Іриною виховував доньку Юстину.

Віктор Гурняк. Фото - novynarnia.com.

У 2005 році став засновником і першим головою Тернопільського осередку ВМГО “Фонд регіональних ініціатив” (ФРІ).

У 2012 році Віктор знявся в кліпі гурту “Тартак” на пісню “Не кажучи нікому”, в якій йдеться про героїчну боротьбу за волю України воїнів УПА.

Брав активну участь в Майдані.

Після початку російської агресії допомагав українських військовим як волонтер.

У липні 2014 року став співзасновником військово-патріотичної організації “Український легіон”.

У вересні пішов служити добровольцем до батальйону “Айдар”.

Загинув 19 жовтня 2014 року від мінометного снаряда, коли під обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Слов’яносербського району Луганської області.

Читайте також:

  • Україна вшановує пам’ять загиблих захисників під Іловайськом.

  • Український військовий розгорнув в повітрі найбільший прапор України — вражаюче фото.

  • На Донбасі російські окупанти важко поранили українського військового.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?