Зеленський назвав головну мету на зустріч з Байденом
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський назвав головну мету на зустріч з Байденом

Зеленський назвав головну мету на зустріч з Байденом
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський активно готується до поїздки у Вашингтон на першу особисту зустріч з американським лідером Джо Байденом, яка повинна відбутися в кінці липня. Він чекає від неї максимальних результатів.

Джерело: заява Зеленського на форумі "Україна 30. Міжнародна політика"

"Ми закладаємо основи нових проєктів і ініціатив для стратегічного партнерства з США. Ми активно готуємося до мого візиту до Вашингтона, який повинен бути змістовним, перш за все. Це не туризм. Візит повинен бути максимально наповненим і результативним", - заявив Зеленський.

Очікування команди Зеленського від його зустрічі з Байденом

Глава МЗС України Дмитро Кулеба, який також взяв участь у форумі, розповів, що остаточно дата зустрічі Зеленського і Байдена ще не затверджена - Київ чекає підтвердження від Білого дому. Він також уточнив, що в центрі уваги цієї зустрічі буде питання безпеки, тобто нормандський формат, Донбас, Крим, питання американських інвестицій в Україну, розвиток торгівлі та реформи.

Міністр визнав, що команда Зеленського розраховує на допомогу США по Донбасу, але дав зрозуміти, що робити будь-які припущення щодо участі США в переговорному процесі з країною-агресором Росією поки рано.

"Чи буде це роль шляхом прямої участі в Нормандському форматі або якийся паралельний трек, або якийсь трек, який буде перетинатися з Нормандським форматом - це предмет розмови, і тут поки що рано робити якісь припущення", - зазначив Кулеба .

Він також підкреслив, що у США є багато інструментів, щоб вплинути на процес мирного врегулювання на Донбасі. Але для їх використання, звернув увагу Кулеба, потрібно "бажання і воля".

Зустріч Зеленського і Байдена

Адміністрація Білого дому раніше повідомила, що Байден хотів зустрітися із Зеленським ще перед самітом з російським президентом Володимиром Путіним, який відбувся 16 червня в Женеві, і навіть готував запрошення президенту України. Але раптово передумав через скандал зі звільненням керівництва державної енергетичної компанії "Нафтогаз". Вашингтон розцінив цей крок української влади як "відмова від боротьби з корупцією".

7 червня Байден все ж зателефонував Зеленському та запросив його в Білий дім цього літа, після того, як повернеться з поїздки в Європу. Зеленський подякував Байдена за запрошення і заявив, що очікує зустрічі в липні, щоб обговорити шляхи розширення стратегічної співпраці двох держав.

Уже відомо, що в рамках візиту в США Зеленський зустрінеться не тільки з Байденом, а візьме участь ще в інших заходах.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?