Зеленський підписав закон про реструктуризацію "газових" боргів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Зеленський підписав закон про реструктуризацію "газових" боргів

Зеленський підписав закон про реструктуризацію "газових" боргів
Джерело:  online.ua

27 серпня стало відомо, що глава держави Володимир Зеленський підписав закон, яким пропонується механізм реструктуризації боргів, які виникли на рахунках теплокомуненерго, газзбутів та облгазів за газ – вони перевищують 100 млрд грн.

Джерело:  сайт Верховної Ради

Варто зазначити, що законопроєкт №3508-д парламент ухвалив в цілому 14 липня, 29 липня його підписав голова ВР Дмитро Разумков. Вже 27 серпня закон повернули з підписом від українського лідера.

Що пропонується законом про реструктуризацію "газових" боргів:

  • перенести розрахункову дату врегулювання заборгованості з 1 липня 2016 року на 1 червня 2021 року;

  • дозволити підприємствам реструктуризувати борг за розподіл та транспортування газу з наступним списанням нарахованої пені;

  • верифікувати та врегулювати коштом держбюджету заборгованість з різниці в тарифах на теплоенергію, опалення, постачання гарячої води тощо, що утворилась до або після 1 січня 2016 року;

  • зупинити провадження та заходи з примусового стягнення заборгованості, зокрема за договорами з "Нафтогазом" та операторами газорозподільчих мереж.

Що важливо розуміти, наступного місяця в парламенті зареєструють другий законопроєкт, який буде містити зміни до держбюджету. А саме, перевірені державою суми, які підлягають компенсації, та визначені під контролем Мінфіну джерела погашення.

Як уже згадувалося раніше, парламент під час засідання 14 липня схвалив законопроєкт №3508-д у цілому, яким пропонується механізм реструктуризації боргів, що виникли на рахунках теплокомуненерго, газзбутів та облгазів за газ – вони перевищують 100 млрд грн.

Згідно з останніми даними, до старту опалювального сезону Міненерго та Мінрегіон повинні вжити всіх необхідних заходів, щоб врегулювати питання заборгованості виробників теплової енергії.

Варто зазначити, що ще 26 травня Кабмін доручив ряду міністерств і "Нафтогазу" реструктуризувати борги тепловиків за поставки газу в умовах спецобязательств, а також забезпечити ТКЕ газом за договорами.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?