Зеленський прийняв остаточне рішення по бюджету України - вже підписано указ
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський прийняв остаточне рішення по бюджету України - вже підписано указ

Зеленський прийняв остаточне рішення по бюджету України - вже підписано указ
Джерело:  online.ua

У суботу, 18 квітня, український глава Володимир Зеленський прийняв остаточне рішення по бюджету України - він підписав указ щодо внесення змін до держбюджету на 2020 рік у зв'язку з пандемією коронавіруса. Відповідно до закону, в складі держбюджету утворюється Фонд боротьби з коронавірусом в обсязі 64,7 млрд грн, з якого фінансуватиметься доплати до зарплат медикам, надбавки до пенсій і непередбачені обставини, які можуть виникнути через поширення COVID-19 в Україні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу українського лідера.

"Президент Володимир Зеленський підписав Закон« Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» № 553-ІХ, який Верховна Рада підтримала на позачерговому пленарному засіданні 13 квітня 2020 року. Зміни до державного бюджету на поточний рік внесені з метою оптимізації витрат відповідно до зовнішніми і внутрішніми викликами, пов'язаними з епідемією коронавіруса і світовою економічною кризою", - йдеться в повідомленні ОПУ.

Зокрема, відповідно до закону, з держбюджету України буде виділено 15,8 млрд грн для доплат до зарплати медпрацівникам, які протистоять епідемії. В цілому витрати Міністерства охорони здоров'я збільшуються на 16,4 млрд грн. Щоб підтримати найбільш вразливі верстви населення під час епідемії коронавіруса, документом передбачено 10,6 млрд грн на одноразові доплати до пенсій. Витрати Міністерства соціальної політики збільшуються на 19,5 млрд грн. Для здійснення непередбачених заходів до резервного фонду направлено додатково 3 млрд гривень.

Відзначається, що в держбюджеті України на 2020 рік, незважаючи на скорочення багатьох бюджетних програм, збережені витрати на будівництво і ремонт доріг, тому програма "Велике будівництво" буде продовжена. На дорожню інфраструктуру в державному бюджеті закладено майже 70 млрд грн. Також зміни до держбюджету не передбачають скорочення витрат, спрямованих на забезпечення оборони і безпеки держави, підтримку агропромислового комплексу.

Нагадаємо, Верховна Рада на позачерговому засіданні 13 квітня підтримала в цілому "антикризовий" бюджет. За це рішення проголосували 249 нардепів. У зміненому бюджеті доходи зменшили на 119,7 млрд, або 11%, і тепер вони складуть 975, 8 млрд. У той же час витрати держбюджету збільшили на 82,4 млрд (+ 7%). За попередніми даними, в 2020 році ВВП впаде до 3,9%. Очікується інфляція 8,7% і зростання рівня безробіття до 9,4%. У попередньому бюджеті-2020 гривня була закладена на рівні 27 доларів. У новому бюджеті - 29, 5 за долар.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський пообіцяв, що вже наступного тижня медикам почнуть виплачувати заборгованість по зарплатах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?