Зеленський публічно розкритикував проросійського президента Болгарії через війну
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський публічно розкритикував проросійського президента Болгарії через війну

Зеленський публічно розкритикував проросійського президента Болгарії через війну
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі делегацій розкритикував на камеру президента Болгарії Румена Радєва щодо його заяв про війну Росії проти України.

Джерело: Politico

Зеленський посварився з Радєвим 

У Софії відбулася зустріч української та болгарської делегації на чолі з президентами. Радєв заявив, що "немає військового вирішення" війни в Україні та "все більше і більше зброї не вирішить проблему". У відповідь Зеленський спитав, як би діяла Болгарія.

Не дай Бог, щоб з тобою трапилася якась трагедія, і ти опинишся на моєму місці. А якщо люди зі спільними цінностями не допоможуть, що ви будете робити? Ви б сказали: "Путін, будь ласка, захопи болгарську територію?" Ні, ви не допустите компромісу зі своєю незалежністю. Це ваше право не підтримувати допомогу Україні. Але я б дуже хотів, щоб ви мене правильно зрозуміли, - сказав він.

Politico пише, що Радєв був наляканий і дивився в папірці перед ним.

Також Зеленський розкритикував Радєва за те, що він здебільшого описує вторгнення РФ як «конфлікт», а не як війну, і за розпливчасті твердження, що війна «розширює свої просторові масштаби».

Рішуче відкинувши пропозицію Радєва щодо дипломатичного вирішення проблеми, Зеленський підкреслив, що Кремль розпочав «війну на знищення проти українців, а не проти інших країн», і сказав, що уряд Софії — у розбіжності з Радєвим — мав рацію, постачаючи зброю.

Також хочу вам сказати, що боєприпасів у вашої армії не вистачило б, щоб воювати з Російською Федерацією. У вас непогана армія, ваші люди хороші, але їх не вистачить, щоб воювати проти 160 мільйонів людей. Ось чому добре давати [зброю], щоб [ми] могли захистити [себе] і війна не прийшла до вас, - сказав він.

Зеленський додав, що Україна і НАТО повинні мати спільні цінності.

Ви не можете підтримувати Росію і підтримувати позицію балансування, тому що Росія хоче знищити НАТО, хоче знищити Європу та Європейський Союз; це їхні цілі. Ви мене розумієте?

Після цього Радєв заявив, що має "пропозицію" і попросив телекамери покинути кімнату в президентському палаці, де велася зйомка зустрічі.

Зеленський відвідав Болгарію переважно для того, щоб зустрітися з пронатівською та проєвропейською адміністрацією прем’єр-міністра Ніколая Денкова, яка підтримує експорт зброї в Україну, а також вивчає шляхи продажу цивільного ядерного обладнання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?