Зеленський розкрив причини зривів нової зустрічі нормандських лідерів
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський розкрив причини зривів нової зустрічі нормандських лідерів

Зеленський розкрив причини зривів нової зустрічі нормандських лідерів
Джерело:  online.ua

Український президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності зустрічі у “нормандському форматі” на рівні лідерів, без чого не можна продовжити врегулювання війни на сході.

Джерело: форум Україна 30

За словами державного лідера, головним гальмувальним чинником у проведенні такого саміту стала Росія.
За підсумками зустрічі з федеральної канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель політик зауважив, інші три сторони формату мають порозуміння щодо необхідності проведення такої зустрічі.

“Відпрацьовано кластер - це кроки щодо практичного втілення в життя мінського процесу. Кластер напрацьований німецькою стороною. Погоджений Францією. І ми за. Він переданий РФ. І ми бачимо, що відтерміновується нормадська зустріч через РФ. Це важливо, що ми втрьох це розуміємо”, - наголосив Зеленський.

Він додав, що в бесіді з Меркель, яка тривала чотири години ввечері у понеділок напередодні, 12 липня, було доведено, що українська сторона робить усе можливе для організації “нормандського саміту”.

Переговори нормандської четвірки

Остання зустріч лідерів чотирьох держав відбулася у грудні 2019 року, а за її підсумками було узгоджено певний план, необхідний для виконання. Офіційний Київ з того часу наполягав на проведенні іншої зустрічі та констатував виконання майже всієї програми.

Натомість Москва прямо звинувачувала українську владу в ігноруванні узгодженого плану, однак це також суперечить позиції Франції та Німеччині, де підтвердили виконану в Україні роботу.

Вже кілька місяців Київ та Москва то підтверджують роботу над організацією переговорів представників “нормандської четвірки”, то відкидають такі домовленості. Наприклад, Кремль це підтвердив у червні.

“В ході телефонних розмов Путіна і з Макроном, і з Меркель неодноразово наголошувалося на необхідності активізації роботи і проведення зустрічі на рівні міністрів закордонних справ. І принципово різні сторони з цим згодні. Але поки дата не визначена”, - констатували там.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?