Зеленський терміново відправив на Донбас міністра оборони і главу ЗСУ
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський терміново відправив на Донбас міністра оборони і главу ЗСУ

Зеленський терміново відправив на Донбас міністра оборони і главу ЗСУ
Джерело:  online.ua

У неділю, 14 лютого на Донбас терміново виїхали міністр оборони Андрій Таран і головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак. У зону ООС їх невідкладно відправив президент України Володимир Зеленський після трагічної загибелі трьох українських захисників, які підірвалися на невідомому вибуховому пристрої. Зеленський вимагає на місці з'ясувати причини загибелі військових на підконтрольній України території Донбасу в районі Новолуганського і результати розслідування озвучити йому вже в понеділок, 15 лютотго. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОПУ.

"Ми бережемо життя наших солдатів, на дипломатичному рівні через складні переговори домовляємося про встановлення режиму припинення вогню - і потім читаємо про загибель наших військових від мін на контрольованій нами території. Потрібне негайне розслідування. Щоб подібні трагедії не повторювалися в майбутньому. Чекаю їх доповіді про обставини відразу після мого повернення вже завтра в «Борисполі» ", - заявив Зеленський, який зараз перебуває з офіційним візитом в ОАЕ.

Зеленський обурений тим, що українська армія втрачає своїх захисників в умовах, коли це не є порушенням режиму тиші з боку противника. Він також висловив співчуття рідним і близьким загиблих бійців.

В Офісі президента України уточнили, що 14 лютого в зоні ООС загинули військовослужбовці 5-й БТГр 59-й ОМПБр: капітан Олександр Войтенко 1974 народження, солдат В'ячеслав Алексєєнко 1987 року народження і старший солдат Дмитро Мироненко 1994 року народження. Вони загинули на місці вибуху, коли переміщалися на свої нові вогневі позиції.

Як відомо, через загострення ситуації на Донбасі зону ООС за дорученням президента України Володимира Зеленського головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак минулого тижня вже їздив в зону ООС. Він ознайомився з ситуацією на місці і обговорив з військовими на фронті подальші дії української армії у відповідь на непередбачувані провокації бойовиків. Слідом за ним на Донбас їздив і сам президент Володимир Зеленський. Український лідер констатував, що перемир'я зірвано бойовиками і що режим припинення вогню потрібен був тільки українській стороні. Причиною зриву перемир'я і загострення ситуації на Донбасі, на думку Зеленського, є підготовка Кремля до переговорів ТКГ і спроба російської влади натиснути на офіційний Київ. У свою чергу глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук закликає дозволити українським військовим дзеркально реагувати на обстріл з боку бойовиків і не чекати, поки вони будуть вбивати українських захисників. Він переконаний, що Росія не збирається йти ні на які поступки по Донбасу, тому Україна не повинна проявляти слабкість.

Важливо відзначити, що тільки за минулу добу бойовики два рази відкривали вогонь по позиціях українських військових в зоні ООС. З гранатометів і стрілецької зброї вони вели обстріл в районі Водяного і Старогнатівки. На прицільні обстріли ворога українські захисники, як стверджують в штабі ООС, дали адекватну відповідь.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський скликає засідання РНБО через загрозу нацбезпеці. Засідання заплановано на 19 лютого. На ньому будуть прийняті жорсткі, але необхідні рішення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?