Зеленський в відео нагадав Путіну, хто заснував Москву
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський в відео нагадав Путіну, хто заснував Москву

Зеленський в відео нагадав Путіну, хто заснував Москву
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський 28 липня записав відеозвернення до українців, в якому привітав з Днем Хрещення Київської Русі-України. У відео він також недвозначно відповів на пропагандистську статтю президента Росії Володимира Путіна про Україну, нагадавши, що Москву заснував великий князь Київський.

Джерело: Офіс президента України

У своєму відеопривітання Зеленський підкреслив, що День Хрещення Київської Русі-України - це історично справедлива назва свята, яка акцентує нерозривність двох держав. Він нагадав, що саме Україна є спадкоємицею однією з наймогутніших держав середньовічної Європи, і Київська Русь - це не просто частина історії української держави, а і є історією України.

"Нам не треба доводити це історичними трактатами, роботами, статтями. Тому що наші докази не на папері, а в металі і камені. Не в міфах і легендах, а в наших містах і на наших вулицях. Київська Русь - це мати нашої історії. 24 області України та півострів Крим - її рідні діти. І вони по праву - її спадкоємці. А двоюрідним племінникам і дуже далеким родичам не потрібно робити замах на її спадок. іІнамагатися довести свою причетність до історії тисячі років і тисячі подій, перебуваючи від місць, де вони відбувалися, за тисячі кілометрів", - додав Зеленський.

Тим самим український лідер ймовірно вирішив в черговий раз звернути увагу на спроби Путіна нав'язати світу свою історію про Україну, про "єдиний російський та український народи". Зеленський порадив прогулятися по Києву, відвідати історичні об'єкти християнства, в тому числі церкву Спаса на Берестові, яка вперше згадується в 1072 році і є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"У ній похований син Володимира Мономаха і праправнук Володимира Юрій Долгорукий. Великий князь Київський. Засновник Москви", - додав президент.

День Хрещення Київської Русі-України

28 липня Україна відзначає 1033-ту річницю з дня Хрещення Київської Русі. Це свято, яке йде корінням в X століття, відзначається в нашій країні на державному рівні з 2008 року.

Росія використовує День хрещення Київської Русі в якості історичних претензій до України. Російська влада вважає, що хрещення Русі князем Володимиром пов'язано саме з Москвою, а не з Києвом.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?