Зеленський визначив, хто має право робити заяви від імені України. Це три людини
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський визначив, хто має право робити заяви від імені України. Це три людини

Зеленський визначив, хто має право робити заяви від імені України. Це три людини
Джерело:  online.ua

Президент Володимир Зеленський 22 грудня видав указ за яким лише троє офіційних представників можуть висловлюватися щодо зовнішньої політики України.

Джерело: офіційний сайт президента України

Хто має право представляти зовнішню політику України

У тексті опублікованого указу №671/2021 зазначається, що лише президент України, прем’єр-міністр та міністр закордонних справ мають право висловлюватися з питань зовнішньої політики України.

Установити, що з офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики України та з ініціативами міжнародного характеру можуть виступати лише Президент України, Прем’єр-міністр України і Міністр закордонних справ України, - зазначено в законі.

Усім іншим державним органам під час здійснення зовнішніх відносин відтепер потрібно погоджувати з Міністерством закордонних справ України підготовку закордонних візитів, офіційні заяви та коментарі, що стосуються зовнішніх відносин, підготовку міжнародних договорів, проведення консультацій, переговорів, зустрічей, бесід тощо.

Міністерство закордонних справ відповідно надає офіційні роз’яснення щодо зовнішньополітичного курсу України.

Також указом визначено, що посадові особи та державні органи мають інформувати президента або МЗС про свої контакти з представниками іноземних держав і організацій. Термін – 10 днів, якщо інформація важлива – інформування має бути здійснено невідкладно.

Відповідний указ було підписано "з метою забезпечення єдності зовнішньополітичного курсу держави, посилення координації діяльності державних органів у сфері зовнішніх зносин, належного виконання міжнародних договорів України відповідно до Конституції України".

Фото — president.gov.ua

Зеленський закликав МЗС змінити зовнішньополітичний формат України

Нагадаємо, що раніше президент виділив чотири принципи, на яких повинні базуватися зміни у зовнішній політиці України.

Зеленський зазначив, що українська дипломатія має стати жвавішою та динамічною.

Також президент сказав, що українські дипломати повинні знаходити креативні підходи до вирішення наявних дипломатичних питань.

Зеленський вважає, що українська дипломатія має негативний, пригнічений та песимістичний образ мислення, якого необхідно позбутися.

Він наголомив, що Україні необхідно розвиватись на шляху до регіонального лідерства через утворення малих союзів та міжнародних ініціатив.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?