Зеленський вніс до Ради проєкт закону про множинне громадянство
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський вніс до Ради проєкт закону про множинне громадянство

Зеленський вніс до Ради проєкт закону про множинне громадянство
Джерело:  online.ua

Володимир Зеленський вніс до Ради проєкт закону № 6368 “Про громадянство”. Текст самого документу наразі відсутній, але судячи з попередніх заяв президента, він передбачатиме введення множинного громадянства. 

Джерело:  проєкт закону  “Про громадянство”

Закон передбачає порядок набуття та припинення громадянства України. Окрім таких підстав, як набуття за фактом народження та територіальним походженням, закон також вказує на підстави для прийняття до громадянства іноземців.

Умовами прийняття до громадянства України є (одночасне виконання):

  • визнання і дотримання Конституції України та законів України;

  • подання декларації про відсутність іноземного громадянства (для осіб без громадянства) або зобов`язання припинити іноземне громадянство (для іноземців);

  • безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п`яти років та інше.

Судячи з усього, зміни можуть стосуватися другого пункту про припинення іноземного громадянства тими, хто хоче стати громадянином України. А також ймовірного також скасування зворотної норми про обов'язкове припинення громадянства українцями у випадку бажання набути ними громадянство іншої країни. Ось як напередодні Зеленський пояснював запропоновані ним нововведення:

Важлива складова нашої міжнародної політики - підтримка світового українства. Я знаю, наскільки важливим для українців, що мешкають у США, Канаді та ЄС, є питання множинного громадянства.

– Володимир Зеленський

Хоча текст оновленого документу наразі відсутній, ще 1 грудня його було визначено Президентом як невідкладний.

Зважаючи на те, що головним комітетом щодо розгляду проєкту визначено комітет з питань деокупації та реінтеграції, нацменшин і міжнаціональних відносин, зміни можуть стосуватися і врегулювання питання з громадянством для людей з тимчасово окупованих територій.

Законопроєкт №6368 має назву "Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України". Він зареєстрований і переданий на розгляд парламенту, зазначається у  картці документу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?