Зеленський запропонував місце зустрічі з Путіним для переговорів
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський запропонував місце зустрічі з Путіним для переговорів

Зеленський запропонував місце зустрічі з Путіним для переговорів
Джерело:  online.ua

Український президент Володимир Зеленський заявив про готовність зустрітися з російським лідером Володимиром Путіним у Ватикані — як на повністю нейтральній території.

Джерело: La Repubblica

За словами державного лідера, така зустріч вкрай необхідна, вона обов’язково відбудеться. Наразі питання залишилися лише стосовно технічних аспектів події.

Зеленський зауважив, що переговори можуть стати одним з елементів ланки подій, яка призведе в цілому до завершення війни.

“Зрозуміло, що справжнього прямого спілкування між Україною та Росією давно не було. Це, безумовно, не сприяє конструктивним перемовинам. Тож мені здається, що зустріч, для початку, має відбутися на території, яка уособлює мир та діалог. На мій погляд, правильно підібране місце для проведення надзвичайно складного діалогу про мир посприяє вирішенню питання”, - додав він.

Політик зауважив, що Рим чи Ватикан могли б стати збалансованим рішенням у цьому питанні для кожної сторони.

“Ватикан – справді ідеальне місце для діалогу про мир. Святий Престол – це ж глобальний моральний авторитет, який завжди ефективно виконує роль посередника, оскільки є неупередженим і викликає довіру всіх учасників конфлікту. Саме з цієї причини до Апостольської столиці часто в історії зверталися задля вирішення конфліктів між державами та розбудови мирного майбуття”, - пояснив свою позицію президент.

Він нагадав, що Ватикан у цій ситуації вигідним чином відрізняється від інших світових гравців. Перш за все він пов’язаний з моральною силою, його позиція полягає виключно в досягненні миру, а не в зацікавленості щодо сторін.

“Посередник з таким авторитетом може надати тієї впевненості, якої не вистачає нашим спробам домовитись. Звичайно, місце зустрічі має викликати довіру обох сторін. Тоді це буде ефективно, і ми дійсно зможемо говорити по суті”, - резюмував Зеленський.

Зустріч президентів України та Росії

Зеленський особисто запропонував Путіну зустрітися для обговорення Донбасу. Утім, лідер російського режиму спрямував Київ говорити безпосередньо з окупаційним режимом та наголосив, що готовий зустріти українського колегу в Москві для обговорення двосторонніх відносин.

Своєю чергою в Офісі президента стверджують, що російська сторона насправді ж готова до діалогу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?