Зеленський запропонував законодавчі зміни для електронних медіа
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський запропонував законодавчі зміни для електронних медіа

Зеленський запропонував законодавчі зміни для електронних медіа
Джерело:  online.ua

Український президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді новий законопроєкт, зокрема присвячений визначенню статусу електронних медіа.

Джерело: сайт парламенту

За офіційними даними, законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” передбачає оновлення поняття таких ЗМІ.

У документі говориться, що електронний ЗМІ - це засіб поширення періодично оновлюваної інформації для невизначеного заздалегідь кола суб'єктів у електронному вигляді за допомогою мережі Інтернет під сталою назвою як індивідуалізуючою ознакою. Водночас профілі у соціальних мережах не підпадатимуть під визначення медіа.

Також у законопроєкті визначається засіб масової інформації в цілому. До них належать наступні: друкований засіб масової інформації, електронний засіб масової інформації, інформаційне агентство, канал мовлення.

Контролером визначають особу, яка володіє можливістю впливати чи керувати діяльністю медіа безпосередньо чи завдяки різноманітним посередникам.

Законопроєкт про олігархів

В цілому у документі говориться, що статус олігарха визначатимуть за 4-ма критеріями:

  • особа — учасник політичних процесів;

  • особа має вплив на медіа;

  • особа виступає кінцевим бенефіціарним власником суб’єкту, що має монопольне становище на українському ринку;

  • загальна вартість активів цього бізнесмена перевищує мільйон прожиткових мінімумів працездатних громадян на 1 січня відповідного року.

До олігархів можуть належати посадовці різного рівня, перелік яких є у законопроєкті, а також пов’язані з ними особи. Також до них відноситимуть і тих, хто фінансує чи іншим чином підтримує політичні партії та підпадає під згадані вище критерії.

Підтверджений статус певної особи заноситимуть у спеціальний реєстр олігархів. Перш за все занесеним у список заборонять брати участь у приватизації, а також робити внесок у діяльність політичних партій.

Такі особи мають на регулярній основі подавати декларації про майно й доходи, а в разі неподання на них чекатиме дисциплінарна чи політична відповідальність.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?