Зеленський затвердив рішення РНБО про енергетичну безпеку
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський затвердив рішення РНБО про енергетичну безпеку

Зеленський затвердив рішення РНБО про енергетичну безпеку
Джерело:  online.ua

У суботу, 30 січня, український глава Володимир Зеленський підписав указ №35/2021, яким ввів в дію рішення РНБО "Про заходи щодо нейтралізації загроз у сфері атомної енергетики і промисловості", винесений напередодні. У ньому передбачені ряд доручень Кабінету міністрів, які парламент повинен виконати в місячний термін. Указ набирає чинності після публікації. Подробиці рішення РНБО, яке ввів у дію Зеленський уточнила пресслужба ОПУ, передає ONLINE.UA.

Зокрема, рішення РНБО передбачає, що Кабінет Міністрів в місячний термін повинен внести на розгляд Верховної Ради законопроект про механізми забезпечення регулюючими потужностями під час введення в експлуатацію об'єктів електроенергетики, які виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел. До 1 липня має бути також представлений проект закону про затвердження нової Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами та щодо встановлення і визначення особливого статусу зони спеціального промислового використання на території зони відчуження. Ці закони будуть спрямовані на підвищення ефективності державної політики у сфері енергетичної безпеки.

Також рішенням РНБО передбачено, що з 2019 по 2023 рік будуть приведені в безпечний стан об'єкти і майданчики колишнього уранового виробництва виробничого об'єднання "Придніпровський хімічний завод" і буде завершено будівництво об'єктів державного спеціалізованого підприємства "Центральне підприємство по поводженню з радіоактивними відходами", яке почне прийом на поховання відпрацьованих відходів в наявні сховища.

У рішенні РНБО, крім того, акцент зроблений на опрацювання питання щодо законодавчого врегулювання поводження з матеріалами, забрудненими техногенно-підсиленими джерелами іонізуючого випромінювання, і врегулювання питання використання безпілотних повітряних суден в районах розташування атомних електростанцій та відповідальності за їх використання в заборонених для польотів зонах або в зонах обмеження польотів.

"Для стабілізації роботи ринку електричної енергії та відповідних його суб'єктів до 1 квітня мають бути розроблені інструменти стимулювання суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з альтернативних джерел, до впровадження на кожному суб'єкті генерації потужністю понад 1 МВт обов'язкової системи прогнозування вироблення і систем накопичення енергії відповідно до розрахунків в проекті будівництва і введення в експлуатацію. Йдеться про вироблення електроенергії з сонячного випромінювання і з енергії вітру, крім генеруючих установок приватних домогосподарств ", - уточнили в ОПУ деталі нового рішення РНБО.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський своїм новим указом ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 28 січня 2021 року, яка передбачає застосування спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів "Мотор Січ". Варто звернути увагу на те, що контроль за виконанням рішення РНБО глава держави поклав на секретаря Ради Олексія Данилова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?