Жінки будуть отримувати доплати після виходу на пенсію
Категорія
Економіка
Дата публікації

Жінки будуть отримувати доплати після виходу на пенсію

Жінки будуть отримувати доплати після виходу на пенсію
Джерело:  online.ua

З 1 січня цього року ліквідатори аварії на ЧАЕС, члени сімей загиблих на Донбасі українських вояків, та жінки, що досягли пенсійного віку, будуть отримувати доплати.

Джерело: Facebook-сторінка Мінсоцполітики

Наскільки збільшаться пенсії для жінок

Повідомляється, що доплати до пенсії будуть постійними та щомісячними. Доплата служить компенсацією за збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років.

Починаючи з жовтня 2011 року жінкам стали доплачувати компенсацію за пізніший вихід на пенсію. Її розмір залежав від суми пенсії, нарахованої за віком. За кожні 6 місяців "простроченого" виходу на пенсію було призначено доплату у розмірі 2,5% від розміру нарахованої пенсії. Максимальну доплату (у розмірі 25%) отримали жінки 1961 року народження, які вийшли на пенсію у 2021 році у 60 років.

У минулому році завершився перехідний період зі збільшення пенсійного віку для жінок. Також були припинені виплати компенсацій.

Фото - Pixabay.com

Восени минулого року було запроваджено компенсацію у розмірі 9% від нарахованої пенсії для жінок 1962 року народження, які вийдуть на пенсію у 2022 році.

Наприклад, якщо розмір нарахованої пенсії становить 3 тис гривень, фактична щомісячна виплата для них буде 3270 гривень.

Однак розмір компенсаційних виплат залежить не від пенсії, а від року народження жінки.

Так, українці, яка народилася у грудні 1961 року, яка звернулася за пенсією у січні 2022 року, призначать доплату до пенсії у розмірі 25%, а не 9.

В Україні змінили правила розрахунку пенсій

Для громадян, які планують оформляти пенсію у 2022 році, оновили вимоги до страхового стажу. Цьогоріч українцям пообіцяли цілих 12 послідовних підвищень, які мають охопити найбільш чисельні категорії. Зокрема, йдеться про пенсії за віком, за втратою годувальника в зоні АТО/ООС, базовий пенсійний мінімум.

Підвищення пенсій має стосуватися також людей з інвалідністю, пов’язаною з аварією на ЧАЕС. Виплати обіцяють завбільшки з 7 тис. до 14,6 тис. грн, залежно від групи інвалідності.

З нового року також мають підвищити виплати, пов’язані з втратою годувальника. Зокрема, йдеться про загибель в зоні ООС/АТО на Донбасі. Тих, хто перебував на утриманні військового виплачуватимуть щонайменше 7 800 грн.

Жінки, народжені 1962 року після досягнення 60-річного віку отримуватимуть виплати за новим принципом їх нарахування. Вони можуть розраховувати на коефіцієнт 9% до пенсії.

Читайте також:

  • В ЄС дали пораду Україні на випадок припинення транзиту газу Росією

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?