Журналісти дізналися нові деталі "економічного паспорту"
Категорія
Економіка
Дата публікації

Журналісти дізналися нові деталі "економічного паспорту"

Журналісти дізналися нові деталі "економічного паспорту"
Джерело:  online.ua

Повнолітні українські громадяни, які народилися з 1 січня 2019 року, отримають понад 620 тисяч грн кожен. Ба більше, щоб отримати кошти, обіцяні президентом Володимиром Зеленським, потрібно виконати ще дві умови: мати українське громадянство та проживати на території України протягом останніх 5 років.

Джерело: "ЕП"

Журналісти дізналися, як повнолітні українці отримають 600 тисяч

За попередніми даними, перше покоління дітей, які отримають ці гроші, з’явиться у 2037 році. Як стверджують в Офісі президента, загалом в цей рік доведеться сплатити 191 млрд грн.

Також вказано, що з держбюджету гроші будуть перераховувати до Фонду майбутніх поколінь, який повинен почати накопичувати гроші з 2023 року. Згідно з прогнозами ОП, перший державний внесок сягатиме 21,8 млрд грн. Така сума має покрити внески у дві мінімальні зарплати за усіх дітей, народжених з 2019 по 2023 рік.

Важливо, що кошти "на руки" ніхто не отримає. Їх перераховуватимуть напряму на документально підтверджені цілі, список яких досить обмежений: вища та професійно-технічна освіта в Україні, власне житло, або пенсійні накопичення у недержавному пенсійному фонді. У критичних випадках є можливість дострокового зняття коштів — у випадку необхідності фінансування лікування тяжких захворювань (рак, інфаркт, інсульт, потреби у трансплантації життєво важливих органів тощо). У разі смерті учасника фонду, кошти отримає його спадкоємець без прив’язки до визначених законом цілей, - йдеться в повідомленні.

В ОП звертають увагу на те, що Фонд будуть наповнювати грошима, які держава отримує від рентної плати. Відсоток відрахування зростатиме протягом 10 років, залежно від виду ренти за користування надрами загальнодержавного значення:

  • для видобування корисних копалин: з 35% у 2023 році, до 70% у 2030 році (+5 в.п. щороку);

  • для видобування нафти, газового концентрату та газу: з 47,5% у 2023 році, до 95% у 2033 році (+5 в.п. щороку, а в останній рік — на 2,5 в.п.);

  • в межах континентального шельфу або морської економічної зони: з 50% у 2023 році, до 100% у 2033 році (+5 в.п. щороку).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?