Журналісти дізналися про стратегію РФ щодо впливу на країни Балтії до 2030 року
Категорія
Світ
Дата публікації

Журналісти дізналися про стратегію РФ щодо впливу на країни Балтії до 2030 року

Журналісти дізналися про стратегію РФ щодо впливу на країни Балтії до 2030 року
Джерело:  online.ua

У Кремлі створили стартегічний документ щодо вплив на Литву, Латвію та Естонію. РФ планувала послабити вплив НАТО в країнах Балтії, зберегти російську мову в школах, створити проросійські організації і запобігти знесенню радянських пам’ятників.

Джерело: LRT

РФ розробила план впливу на країни Балтії до 2030 року

Повідомляється, що стратегічні документи були підготовлені Управлінням міжрегіональних і культурних зв'язків безпосередньо при адміністрації президента Росії Володимира Путіна.

Раніше подібні стратегії щодо Білорусі та Молдови  публікувалися в ЗМІ.

План для країн Балтії в Кремлі, як і подібні документи для Білорусі та Молдови, підготували ще восени 2021 року.

За словами опитаних журналістами експертів спецслужб, розробники стратегічного документа Кремля не обов'язково знали про плани РФ вторгнутися в Україну, оскільки в документах не обговорюються наслідки війни, - повідомляє видання.

Плани для кожної балтійської країни складаються з двох частин. Перший документ визначає загрози для Росії, а другий – дії щодо їх подолання.

Політичні, військові, військово-технічні цілі та цілі, пов’язані з безпекою, торговельно-економічні та гуманітарні чи суспільні цілі, у свою чергу, поділяються на три різні часові рамки: короткострокові (до 2022 року), середньострокові (2025 рік) і довгострокові (2030 рік).

РФ хотіла перешкодити співпраці НАТО та Балтійських країн

Найбільше уваги в стратегічному для країн Балтії документі приділено НАТО.

У кремлівському плані йдеться про те, що мета – не допустити розміщення на території Литви ЗРК середньої дальності, інтегрованих в єдину систему ППО НАТО, а також зменшити кількість і масштаби Заходи оперативної та військової готовності НАТО на території Литви.

РФ планувала створити умови, за яких Литва вимушена було б відмовитися від посилення впливу НАТО в регіоні і відновила б відносини з РФ, у тому числі у військовій сфері.

Подібні стратегії розраховані на інші країни Балтії.

Найбільш небажаною дією для Росії є активне членство цих країн у НАТО та нарощування її сил у регіоні. В Естонії та Латвії Кремль продовжує спиратися на численну російську меншину.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?