Знайдений у Сахарі метеорит виявився уламком протопланети, старшої за Землю
Категорія
Технології
Дата публікації

Знайдений у Сахарі метеорит виявився уламком протопланети, старшої за Землю

Знайдений у Сахарі метеорит виявився уламком протопланети, старшої за Землю
Джерело:  online.ua

У травні 2020 року група науковців натрапила у пустелі Сахара на фрагмент породи, який класифікували після попереднього дослідження як метеорит. З того часу тривало його масштабне вивчення. З’ясувалося, що цей фрагмент мільярди років тому відколовся від невідомої наразі протопланети, вік якої перевищує сьогоденну оцінку віку нашої Землі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на науковий онлайн-портал PNAS.

Дослідження майже рік проводив міжнародний колектив з французьких та японських вчених. Уламок масою 32 кілограми став одним з небагатьох, які належать до протопланет — їх мало вивчають саме через брак матеріалу для роботи.

Представники Паризького університету, Університету Лотарингії, а також Інституту планетології та астрофізики (усі — Франція), а також японського Національного інституту полярних досліджень відзначили знаходження такого цінного метеориту.

Головне у цьому відкритті — вік уламка. Науковці встановили його завдяки вивченню радіоактивних ізотопів алюмінію та магнію. Ці елементи кристалізувалися приблизно 4,565 мільярда років тому у складі “батьківського” об’єкту, яка сформувалося близько 4,566 мільярда років тому.

Учасники дослідження зауважили, фактично метеорит демонструє людству, яким чином виглядала кора перших протопланет у Сонячній системі. Утім, якої саме, визначити надзвичайно важко.

Метеорит віднесли до ахондритів, які складаються здебільшого з магматичної породи. Передбачається, що такі тіла формувалися у складі більш великих, які згодом всередині поділилися на ядро та кору.

Ахондрити — значна знахідка для науки, адже вони “ексклюзивні” самі по собі. Майже всі з них (до 95%) відносяться до уламків Місяця чи Марса та зазвичай вони відзначені у своєму складі присутністю базальта. Однак у вищезгаданому екземплярі цього матеріалу немає, натомість він складається з магматичної вулканічної породи — це робить його одним з найбільш рідкісних серед інших знайдених.

Як повідомляв ONLINE.UA, 3 березня американська приватна космічна компанія SpaceX, яка належить відомому бізнесмену та винахіднику Ілону Маску, нарешті здійснила запуск і посадку десятого прототипа міжпланетного багаторазового корабля Starship. Варто зазначити, що невдовзі після приземлення прототип все-таки вибухнув. До слова, напередодні старту Starship SN10 сам Маск неочікувано для всіх повідомив, що випробування прототипу пройдуть успішно з ймовірністю 60%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?