Знайдено спосіб дізнатися, як буде протікати зараження коронавірусом
Категорія
Світ
Дата публікації

Знайдено спосіб дізнатися, як буде протікати зараження коронавірусом

Знайдено спосіб дізнатися, як буде протікати зараження коронавірусом
Джерело:  online.ua

Пандемія коронавіруса у всьому світі набирає обертів - щодня медики фіксують сотні тисяч нових випадків зараження COVID-19 і за всіма прогнозами захворюваність з приходом осені буде тільки рости. Тому медики намагаються якомога більше дізнатися про особливості цього підступного вірусу, який викликає важкі ускладнення, що нерідко призводять до смерті. Значного успіху в цьому напрямку досягли лікарі з Іспанії. Вони прийшли до висновку, що низький рівень цинку при госпіталізації асоціюється з поганими наслідками при COVID-19. Тому іспанські лікарі пропонують використовувати дані біомаркери, щоб на ранній стадії захворювання зрозуміти, як буде протікати хвороба, а це в свою чергу допоможе підбирати правильне лікування для кожного пацієнта. Про це йдеться в препринті, опублікованому на medRxiv, передає ONLINE.UA.

Іспанські медики обгрунтували свою теорію тим, що цинк бере участь в імунних реакціях і має доведену пряму противірусну дію проти окремих груп вірусів. Вони нагадали, у літніх людей і людей з хронічними захворюваннями, які перебувають в групах ризику важкого розвитку COVID-19, часто виникає цинкова недостатність. Тому вирішили провести ретроспективне обсерваційне дослідження за участю більше 200 госпіталізованих пацієнтів з COVID-19, в ході якого з'ясували, що дійсно є стійкий взаємозв'язок між рівнем цинку і плином COVID-19.

Як виявилося, у тих пацієнтів, у яких концентрація цинку була нижче 50 мкг/децилітр при госпіталізації, пізніше виникали погіршення симптомів. Таких пацієнтів, як говориться у звіті дослідження, тривалий час не могли стабілізувати і багато хто з них вмирали.

Більш того, паралельно вчені вивчали розвиток вірусу SARS-CoV-2 в залежності від концентрації цинку в крові. Результати дослідження також показали, що низькі рівні цинку сприяють поширенню вірусу в заражених клітинах.

Важливо нагадати, що специфічного лікування коронавіруса на сьогоднішній день немає. Інфекцію лікують симптоматично в залежності від того, які ускладнення вона викликає. В Україні розроблений протокол лікування з урахуванням рекомендацій європейських медиків і ВООЗ, в який включені препарати, що довели свою ефективність при лікуванні COVID-19. Нещодавно в нього внесли американський препарат Ремдесивір, яким, до речі, лікували президента США Дональда Трампа. Також до протоколу лікування хочуть внести препарат "Біовен" виробництва ТОВ "Біофарма плазма", за яким вже завершені клінічні дослідження. Це препарат українського виробництва на основі імуноглобулінів.

Про препарат "Біовен" відомо, що це імуноглобулін, а це значить, що в його основі вироблені антитіла з крові людини. Як відзначає виробник, застосування звичайного імуноглобуліну навіть без специфічних до COVID-19 антитіл збільшує шанси на одужання у рази. У компанії обіцяють випустити 25 тисяч готових доз імуноглобуліну, яких вистачить на лікування близько восьми тисяч осіб. За попередніми даними, одна доза "Біовену" буде коштувати 7 тисяч гривень. Однак для лікування однієї людини у важкому стані може знадобитися кілька флаконів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава МОЗ України Максим Степанов нагадав українцям і сімейним лікарям, що коронавірус не лікується антибіотиками.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?