ЗСУ незабаром отримають бойові Bayraktar Akinci
Категорія
Технології
Дата публікації

ЗСУ незабаром отримають бойові Bayraktar Akinci

Bayraktar Akıncı передадуть ЗСУ
Джерело:  РБК Україна

Українська армія може отримати безпілотник Bayraktar Akinci турецької компанії Baykar Makina. Це перспективний важкий ударний безпілотник.

Українська армія може отримати безпілотник Bayraktar Akinci

ЗСУ можуть отримати безпілотник Bayraktar Akinci турецької компанії Baykar Makina.

Минулого тижня гендиректор Baykar Makina Халук Байрактар дав зрозуміти: українські військові можуть отримати найновіший безпілотник.

Щодо Bayraktar Akinci питання у процесі розгляду, наскільки мені відомо. Українські військові добре знаються на тому, що ми виробляємо і у що інвестуємо. Тому наш план - виробляти всі системи, які ми маємо, тут в Україні, – заявив він.

У червні 2023-го турецький уряд дозволив налагодити виробництво Bayraktar TB2 та Akinci в Україні. За словами Байрактара, це демонструє, наскільки сторони близькі до реалізації проекту.

У липні розпочалося будівництво заводу, воно триватиме протягом півтора року. У вересні гендиректор Baykar Makina оголосив про інвестиції на 100 млн доларів. На Київщині з'явиться не лише завод, а й цілий технопарк на 300 тисяч квадратних метрів. Працюватимуть там лише українських понад 300 фахівців, інженерів та техніків. Випуск перших безпілотників очікується у 2025 році.

Очевидно, спочатку розгорнуть виробництво і викотять перші Bayraktar TB2, а локалізація Akinci стане наступним кроком. Це логічно, щоб розуміти, скільки буде випускатися TB2 на наших потужностях і коли переходити до Akinci, - розповів експерт Defense Express Іван Киричевський.

На його думку, зараз немає сенсу говорити про масштаби та обсяги. Щодо передачі готових дронів до запуску заводу теж є сумніви.

Це настільки апріорне питання, що безглуздо моделювати – коли і за яких умов. Зрештою якихось експортних поставок Akinci поки не спостерігалося. Були якісь сигнали, що першим може отримати Азербайджан, але поки без підтверджень. Тому розраховувати на те, що нам просто передадуть високотехнологічний безпілотник, не варто, – додав Киричевський.

Основні характеристики Bayraktar Akinci

Bayraktar Akıncı ("Акинджи") – це перспективний важкий ударний безпілотник. Розробка стартувала у 2018 році, прототип показали у 2019-му, до 2021-го було прийнято на озброєння ВПС Туреччини, а у 2022 році запущено серійне виробництво.

Bayraktar Akıncı

Характеристики:

  • довжина фюзеляжу - 12,2 м

  • розмах крил - 20 м

  • висота - 4,1 м

  • максимальна злітна маса – 6 000 кг

  • корисне навантаження – до 1350 кг

  • силова установка – два двигуни АІ-450Т

  • тривалість польоту - 24 години

  • практична стеля – 12 000 м

Безпілотник має дев'ять підвісних точок: до 450

Аналітики Oryx називають найінноваційніший аспект: здатність нести ракети "повітря-повітря" Bozdogan IIR і Gökdogan BVRAAM, що працюють за принципом "вистрілив-забув", та керовані Roketsan Cirit (дальність 8 км). Ще однією особливістю є можливість запускати крилаті ракети SOM (дальність 275 км) для ураження командних пунктів, систем ППО, бункерів та інших цілей.

Крім цього, Akıncı здатний завдавати ударів високоточними боєприпасами сімейства MAM, Kuzgun, Teber, LGK, KGK та (L)HGK. Простіше кажучи, широкою номенклатурою JDAM – авіабомб, дообладнаних аеродинамічним комплектом, а також лазерним, GPS або комбінованим наведенням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?