ЗСУ прорвали оборону армії РФ на півдні та посилюють контрнаступ — NYT
Категорія
Україна
Дата публікації

ЗСУ прорвали оборону армії РФ на півдні та посилюють контрнаступ — NYT

ЗСУ прорвали оборону армії РФ на півдні та посилюють контрнаступ — NYT
Джерело:  online.ua

Українські військові пробили ешелоновану лінію оборони злочинної армії РФ в районі Роботиного та готуються до подальшого просування у цьому районі. 

Джерело:  The New York Times

Що відомо про успіхи контрнаступу ЗСУ на півдні України

За інформацією журналістів видання, українським військовим вдалось досягти хоч і невеликих, але значних успіхів на території Запорізької області і наразі ЗСУ намагаються використати цей успіх для розширення прориву та виходу до сухопутного коридору між Росією та окупованим Кримом.

За словами військових 46-ї бригади ЗСУ, яка веде бої на цьому напрямку, штурмові підрозділи Сил оборони атакували позиції військових злочинців з армії РФ в районі Вербового, за 14 км від Роботиного.

Журналісти видання зазначають, що рух ЗСУ у напрямку Вербового свідчить про впевнений контроль українських військових над Роботиним.

За словами американських офіційних осіб, українські військові подолали лінію оборони армії РФ в районі Роботиного та ведуть наступ у напрямку Вербового.

Навіть такі невеликі успіхи є значними, тому що вони створили перший справжній український імпульс за кілька тижнів і проштовхнули артилерію та ракети трохи ближче до російського тилу та логістичних шляхів.

Один із західних військових високопосадовців зазначив, що просування українських військових заслуговує уваги, однак ще не досягло великого оперативного прориву.

Але це підвищує моральний дух як українських військ, так і суспільства, а також демонструє реальний прогрес для США та інших союзників, які надали Україні зброю та обладнання на мільярди доларів.

За інформацією західних аналітиків, в районі Вербового розміщено кілька обороних редутів армії РФ, які можуть сповільнити або зупинити контрнаступ ЗСУ.

В Україні також підкреслюють, що щвидкого прориву очікувати не варто, оскільки кожен звільнений метр української землі дається кров'ю і важкими зусиллями.

Як далі будуть розвиватись події під час контрнаступу ЗСУ 

 І поки українські війська прагнуть просуватися на південь до Азовського моря, попереду ще кілометри потужної російської оборони — зокрема міни, танкові пастки, укріплені окопи, бетонні укріплення і снайперські гнізда.

Бої будуть вестися за висоти далі на південь і південний захід, - пояснюють бійці 46-ї бригади.

При цьому військові застерігають від того, щоб робити поспішні висновки, адже навіть у разі прориву наступної лінії ворожої оборони, попереду ще більше фортифікацій.

Українські сили також повинні захищатися від спроб Росії відкинути їх назад.

Росія постійно контратакує, веде активну оборону. Місяць боїв показав, що ворог не збирається віддавати захоплені землі - попереду багато роботи, - пояснюють військові 46-ї бригади.

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), українські сили просунулися до північно-західних околиць Вербового, однак наскільки, поки залишається невідомим.

Якщо Україна зможе утримати позиції, які вона нещодавно відвоювала, її війська будуть у змозі чинити тиск на російські маршрути постачання, що пролягають через місто Токмак, приблизно в 24 км на південь.

Незрозуміло, скільки солдатів резерву Росія може залучити на цю ділянку фронту, не створюючи слабких місць, які українці можуть використовувати на інших напрямках.

Українці поступово завойовують позиції, а це означає, що вони відтісняють росіян, і вони можуть прорватися через деякі з цих добре укріплених районів, - зазначає генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Приклад складності битви навів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі дипломатів у Франції. За його словами, після того, як підрозділи провели більше двох місяців у виснажливій кампанії з розриву російських ліній оборони навколо Роботиного, їх боєздатність була вичерпана.

Командир цих підрозділів попросив дозволу реорганізувати атакуючі сили, обравши 31 глибоко вмотивованого солдата. За його словами, третина з них не мали бойового досвіду.

Щоб відбити Роботине цим солдатам спочатку довелося вийти за межі села вздовж посадок.

Саме в цих непомітних на картах насадженнях відбуваються найбільші трагедії та героїзм війни. Тож наша група вибила звідти росіян і тримала позиції два дні, поки не прибуло підкріплення, - пояснив Кулеба.

Тоді солдатам довелося пройти приблизно 9 км через мінні поля, щоб дістатися до самого села.

Встигли лише ненадовго перевести подих і відразу ж увірвалися на укріплені позиції росіян, вибили противника і протрималися до підходу основних сил, - підкреслив глава МЗС.

За його словами, за 40 днів цей підрозділ здійснив шість штурмових і дві розвідувальні операції. Семеро солдатів отримали поранення, у тому числі один наступив на міну.

Робота цієї групи дозволила цілій бригаді атакувати Роботине і звільнити його після тижнів штурмів. Звільнивши фланги, ми відкриваємо шлях на Токмак і, зрештою, на Мелітополь і кордон з Кримом, - наголосив Кулеба.

Американські високопосадові особи зазначають, що ЗСУ ефективно використовують  зенітні ракети Stinger проти ударних вертольотів армії РФ, які намагаються зупинити просування української бронетехніки.

 А касетні боєприпаси, надані Пентагоном, також ефективно атакували російські війська.

Тим не менш, військові аналітики заявили, що Україні довелося залучити сили для штурму поблизу Роботина, які командири спочатку планували залишити в резерві, включаючи підрозділи, оснащені десятками бойових машин армії США Stryker.

Зараз українські командири турбуються про те, чи залишиться у них достатньо бойової сили, щоб використовувати прориви у російських мінних полях та інших оборонних спорудах, а потім розширювати ці діри в лініях, продовжуючи просуватися на південь до своєї кінцевої мети.

Читайте також: 

  • Тарнавський озвучив втрати ворога за добу на Таврійському напрямку;

  • Війська РФ під час боїв на островах Дніпра зазнали значних втрат — ISW

  • Відплата за змову. Путін міг наказати збити літак Пригожина для помсти — ISW

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?