Буде багато бруду. Жумаділов попередив про старт інфоатаки щодо закупівель Міноборони
Категорія
Політика
Дата публікації

Буде багато бруду. Жумаділов попередив про старт інфоатаки щодо закупівель Міноборони

Арсен Жумаділов
Джерело:  online.ua

Гендиректор держпідприємства "Державний оператор тилу" Арсен Жумаділов заявив про спотворення роботи його відомства в інформаційному просторі. 

Що не так із висвітленням роботи держпідприємства "Державний оператор тилу"

За словами Жумаділова, небайдужі люди скидають йому посилання, в яких фіксується нездорова увага до його особи, висловів, походження і навіть вигляду.

Він також заявив про хвилю інформаційного спотворенння нещодавно створеного підприємства.

Я чітко усвідомлюю, чому пішла ця хвиля. І вона далеко не остання. Чому так? Для мене немає іншого пріоритету окрім як забезпечення потреб наших бійців через розбудову спроможної системи постачання. Не інтереси постачальників. Не інтереси чиновників. Навіть якщо вони носять погони. Якщо інтереси постачальників співпадають із цим пріоритетом - чудово. Якщо інтереси чиновників співпадають із цим пріоритетом - чудово, - зазначає Жумаділов.

Що відомо про проблеми із корупцією у сфері оборонних закупівель

Він зазначив, що в цілому в Україні витрачають на контракти із тилового забезпечення військових близько 90 млрд грн на рік, і запропонував собі уявити обсяг коштів, які заробляються за рахунок непрозорих тендерів.

Гендиректор держпідприємства "Державний оператор тилу" також відповів на вкиди, які лунають на його адресу, щодо формування особистої команди у складі підприємства, роздутості штату, непрозорості фінансової моделі, зацікавленності у завищенні закупівельних цін, намірах відійти від стандартів НАТО під час закупівель харчів для військових та інших.

Жумаділов підкреслив, що таки вкиди даються навмисно і спотворюють роботу державного підприємства.

Він зазначив, що дійсно збирає власну команду, однак вона складається із професіоналів, які проходять ретельний відбір на предмет доброчесності, наявності галузевих знань, вміння ефективно співпрацювати з іншими.

За його словами, ключовими критеріями відбору є нульова толерантність до корупції та професійність.

Щодо закидів у нібито роздутості штату Жумаділов підкреслив, що наразі питанням закупівель займається департамент чисельністю 70 осіб, однак дуже скоро працівників буде значно більше.

Страшне. Наш штатний розпис дійсно передбачає 145 одиниць персоналу. Чому так? Дуже просто - Державний оператор тилу виконуватиме не тільки закупівельну функцію, але відповідатиме загалом за тилове забезпечення ЗСУ. Закупівельні процеси (місткість залучених структурних підрозділів - 30 штатних одиниць) є лише частиною інституції, яка також виконуватиме функції управління договорами, ланцюгом постачання, вхідного контролю якості, управління ефективністю, управління забезпеченням, управління поставками, претензійна-позовна діяльність, запобігання корупції, фінансовий та безпековий комплаєнс, управління ризиками. Окремо відзначу ІТ, що автоматизовуватиме як внутрішні процеси, так і нашу взаємодію назовні, забезпечуючи швидкість, керованість та прозорість. Можна всім цим не займатись. Тоді країна і надалі роками спостерігатиме, як армія тоне в паперах, як закупівлі щоразу для потреб “на вчора” через відсутність якісної роботи з даними, як підписанти договорів сідають у камери через недолугі контракти, як постачальники не виконують свої зобов'язання без критичних наслідків. Ми прагнемо іншого - системної роботи на результат. Така робота потребує кадрового ресурсу, - пояснює Жумаділов.

Щодо звинувачень у непрозорості фінансової моделі керівник "Державного оператора тилу" зазначив, що модель винагороди у відсотках для закупівельного агента - нормальна світова практика.

Вона дозволяє прогнозувати доходи для для забезпечення витрат із розбудови організації. При цьому сам розмір комісії (а це 0,4%) у нашому випадку є меншим у порівнянні із аналогічними кейсами. Наприклад, міжнародні організації в Україні беруть від 4,5 до 7%. Централізовані закупівельні організації - від 0,5 до 3%. У світі закупівельники у сфері оборони беруть від 2,5% до 7,5% за свої послуги. Тож, по-перше, відсоток комісійної винагороди у нашому випадку є досить низьким. По-друге, урядовою постановою (вона у відкритому доступі) була встановлена стеля доходу підприємства на рівні 250 млн. грн. на рік. Таким чином, шляхом нескладних арифметичних вправ знаходимо, що навіть за умови визначення ДОТ закупівельником на сотні мільярдів гривень, фактичний відсоток комісійної винагороди із кожним новим укладеним контрактом зменшуватиметься, - зазначає Жумаділов.

У відповідь на звинувачення у зацікавленності у продажу за завищеними цінами Жумаділов підкреслив, що діяльність здійснюється відповідно до законодавства про публічні закупівлі із ключовим критерієм до вибору переможця за найнижчою ціною.

Він також заперечив заяви, що закупівлі блокуються через запуск агенції.

Ми здійснюватимемо закупівлі за кошти державного бюджету 2024 року. Виняток - харчування, по якому Департамент у межах міністерства купує трьохмісячну потребу на перший квартал наступного року. Нещодавно відбулись аукціони як раз. При цьому за призначеннями в межах державного бюджету 2023 всі закупівлі проводяться виключно Департаментом.Запуск Агенції є паралельним процесом, що жодним чином не впливає на поточну діяльність існуючих структур в межах Міноборони та ніяким чином не блокує їх діяльність, - зазначив Жумаділов.

Він також заперечив скасування каталогу продуктів харчування та відхід від стандартів НАТО.

Каталог ніхто не збирається скасовувати. Він залишатиметься базою для обрахування потреби та звітності.Що саме ми змінимо? Закупівлю для забезпечення цієї потреби. Тобто зміниться підхід на вході в систему - на виході ж військові отримуватимуть доступ до різноманітного харчування. До речі, чого зараз фактично в більшості випадків немає. Стандарти НАТО грунтуються на засадничому принципі прозорості використання коштів для потреб війська. Наразі такої прозорості немає. Є чорна скринька, в межах якої постачальник поставляє те, що йому вигідно, в тих обсягах, які йому вигідні. Це ми змінимо. В постійній координації з нашим міжнародними партнерами з країн НАТО, які нас підтримують, - підкреслив Жумаділов

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?