18 травня Україна та світ вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу
Категорія
Світ
Дата публікації

18 травня Україна та світ вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня Україна та світ вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу
Джерело:  online.ua

18 травня виповнюється 78 років від початку депортації радянським режимом кримських татар із Криму. Цього дня Україна та уся міжнародна спільнота згадують жертв геноциду кримськотатарського народу.

Джерело: ONLINE.UA, Фейсбук-сторінка Рефата Чубарова

Світ вшановує пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня 1944 року з півострова відправили перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано близько 200 тисяч людей.

Традиційно 18 травня в нашій країні проходять жалобні заходи вшанування жертв депортації кримськотатарського народу з Криму, однак цьогоріч на всі масові заходи впливає війна, яку РФ розпочала проти України 24 лютого.

У зв'язку з цим очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив рекомендації щодо проведення меморіальних заходів в анексованому Росією Криму.

В умовах тимчасової окупації РФ Криму всі меморіальні заходи, що проводяться кримськотатарською громадськістю в пам'ять про жертви геноциду кримськотатарського народу, проводяться виключно під кримськотатарськими національними прапорами, обрамленими чорною жалобною стрічкою. Участь у заходах представників російської окупаційної влади та місцевих коллаборантів, а також використання російської окупаційної символіки не дозволяється. Оскільки не виключаються навмисно надмірні вимоги до учасників заходів «дотримуватися епідеміологічного режиму у зв'язку з COVID-19», якого у Криму давно вже ніхто не дотримується, рекомендується покладання квітів проводити невеликими групами у складі 3-5 осіб із застосуванням індивідуальних заходів захисту, – йдеться у повідомленні Рефата Чубарова.

Він також звернув увагу на те, що сьогодні відбудеться міжнародний онлайн-мітинг пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Початок – о 16:00 за Києвом.

Що важливо розуміти, меморіальні заходи з нагоди роковин депортації кримських татар пройдуться також у Канаді, Литві, Польщі, Румунії, США, Туреччині.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?