29 років на захисті України. Що важливо знати про легендарну бригаду «Буревій» — відео
Категорія
Україна
Дата публікації

29 років на захисті України. Що важливо знати про легендарну бригаду «Буревій» — відео

29 років на захисті України. Що важливо знати про легендарну бригаду «Буревій» — відео
Джерело:  online.ua

1 червня Перша Президентська бригада оперативного призначення «Буревій» Національної Гвардії України відзначала 29 річницю від дня заснування. За майже три десятиліття свого існування вона пройшла різні етапи розвитку, внутрішні трансформації, а також стала невід'ємною частиною боротьби у вирішальній битві за незалежність України.

Джерело: Перша Президентська бригада 

Військова частина 3027 Перша Президентська бригада оперативного призначення «Буревій» Національної Гвардії України була сформована постановою Кабінету міністрів у 1994 році.

Однак, як відомо, закон про НГУ був ухвалений 4 листопада 1991 року. Що важливо розуміти, це стало на місяць раніше, ніж був прийняти закон про Збройні сили України.

Національна Гвардія проіснувала до кінця 1999 року. Після цього деякі її частини передали до ЗСУ, а інші - у внутрішні війська.

Сама історія військової частини починається з Києва. Вона формувалася на базі тодішньої бригади внутрішніх військ. В складі внутрішніх військ на той період були три частини військ спеціального призначення: "Ягуар", "Гепард" і "Барс".

У березні 2014 року на базі військової частини був створений перший батальйон оперативного призначення, до якого увійшли близько 500 добровольців із самооборони Майдану. Їхнім навчанням на той момент керував  генерал-майор, начальник управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління НГУ Сергій Кульчицький.

 Він був генералом з серцем солдата, який дійсно турбувався про особовий склад. Ми пообіцяли помститися за його смерть. І давали присягу звільнити Донецьку та Луганську області, не забуваючи про Крим, - зазначає один із бійців бригади "Буревій".

Уже 5 квітня 2014 року 300 резервістів батальйону склали присягу та відбули на схід України, до району Ізюм-Слов'янськ.

Вони брали активну участь у звільненні Слов'янська та Краматорська. Окрім того, бійці батальйону боролися за Дебальцеве та Станицю Луганську.

 У липні 2014 року військова частина 3027 була реформована у Першу бригаду оперативного призначення НГУ. На той момент це була єдина бригада Нацгвардії, яка мала на своєму озброєнні сучасні танки і власну гаубичну артилерію.

В 2017 році військові частині 3027 було присвоєне почесне найменування Перша Президентська  бригада  оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка НГУ.

Роль бригади "Буревій" у повномасштабній російсько-українській війні

Бійці бригади брали участь в обороні сіл Мощун, Горанка, Романівка та внутрішнього рубежу оборони в районі шляхопроводу по вулиці Богатирській міста Києва.

З початку квітня 2022 року ротна група виконувала завдання оборони мосту через пічку Прип'ять у місті Чорнобиль.

Значний внесок бригада зробила в оборону Сєверодонецька та Лисичанська.

Воїни робили також усе можливе, щоб не допустити форсування річки Ірпінь.

Наша бригада понад пів року виконує бойові завдання на сході країни і не тільки. Ми це робимо дуже успішно, - розповідає один із бійців "Буревію".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?